DomekIOgrodek.pl Porady domowe Uwaga na trujące naczynia. W niektórych garnkach lepiej nie gotować
fot. naruedom, canva.com

Uwaga na trujące naczynia. W niektórych garnkach lepiej nie gotować

15 sierpnia 2022
Autor tekstu: Martyna Kucharczyk

Naczynia, z których korzystamy w kuchni, mogą mieć równie duży wpływ na nasze zdrowie, co składniki samych posiłków. Według ustaleń naukowców istnieją tworzywa wręcz trujące dla ludzkiego organizmu. Lepiej na nie uważać!

Grupa badawcza z University of Southern California w Los Angeles dowiodła, iż w niektórych garnkach czy patelniach znajdują się związki chemiczne mogące zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Z zagrożeniem tym zatem warto się liczyć!

Przyjrzyj się aluminiowym i emaliowanym garnkom

Naczynia emaliowane są bezpieczne do momentu, w którym pojawią się na nich zarysowania. Po odpryśnięciu emalii odsłoni się stalowa blacha, która już dość szybko może ulec korozji. Jej opiłki po przedostaniu się do jedzenia z łatwością zaszkodzą naszemu zdrowiu. Zatem jeśli decydujemy się na zakup emaliowanego garnka, pamiętaj, że im cięższy, tym lepszy. Warto uważać również na naczynia aluminiowe. Gdy połączymy w nich wysoką temperaturę z kwaśnymi lub bardzo słonymi potrawami, możemy doprowadzić do wżerów na powierzchni aluminium. W ten sposób uwolnimy glin, który jest już bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Może on odkładać się w wątrobie i doprowadzić do jej niewydolności.

Uważaj na zarysowaną patelnię

Jeśli w naszej kuchni znajduje się zarysowana teflonowa patelnia, powinniśmy ją jak najszybciej wyrzucić! Według grupy badawczej Environmental Working Group opary uszkodzonych naczyń teflonowych potrafią zabić ptaki w klatce! Wszystko przez toksyczne chemikalia, które są niezwykle szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi. Potrafią zwiększyć możliwość występowania zawałów serca, udarów czy raka.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

1. Katarzyna Dowbor płakała na planie. Co się stało?

2. Co najbardziej szkodzi astmatykom w domu? Kilka ważnych informacji

3. Nie wyrzucaj nasion papryki, można wykorzystać je w świetny sposób

Źródło: kobieta.interia.pl

Obserwuj nas w
autor
Martyna Kucharczyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy