Zbierz je wiosną. Obniżą ciśnienie i zwalczą anemię
Każdy ogrodnik wie, że pokrzywy nie warto się pozbywać. Chociaż faktycznie jest chwastem, to jednak ma wiele zastosowań, a także słynie ze swoich niezwykłych właściwości prozdrowotnych.
Wiosną w ogrodach pojawiają się młode pędy pokrzywy. To najlepszy czas na jej zerwanie i wykorzystanie do sporządzenia odżywczego naparu, który wzmocni nasz organizm. Jak to zrobić?
Nie wyrzucaj pokrzywy
Wraz z nadejściem wiosny w naszych ogródkach pojawiają się młode pędy roślin, w tym również pokrzywy. Warto ją zerwać w kwietniu lub maju, gdy ma już wykształcone liście, ale jeszcze nie zakwitła.
Młode pędy pokrzywy stanowią bogactwo składników odżywczych i mikroelementów, które możemy na różne sposoby wykorzystać w domu i w ogrodzie. Roślina zawiera witaminy (m.in. C, B i A), żelazo, magnez i inne składniki mineralne.
Z pewnością każdy doświadczony ogrodnik wie, jak skutecznie na uprawę warzyw działa gnojówka z pokrzywy, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiednio przygotowana pokrzywa przysłuży się nie tylko roślinom.
Odżywczy napar z pokrzywy
Chociaż wielu osobom działanie pokrzywy kojarzy się z poparzeniami, to okazuje się, że właściwie przetworzona wcale nie wykazuje negatywnego oddziaływania na nasz organizm. Wręcz przeciwnie, przygotowany na bazie pokrzywy napar wzmacnia i dodaje witalności.
Bogate w żelazo, witaminy i minerały młode pędy uzupełniają braki w diecie i odżywiają organizm, przeciwdziałając osłabieniu i zmęczeniu, a także zapobiegając anemii.
Pokrzywa wspomaga metabolizm, działa moczopędnie i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Oprócz tego przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz ciśnienia tętniczego. Ponadto po napar z pokrzywy powinni sięgnąć alergicy i osoby zmagające się z bólami stawów.
Pokrzywa dla urody
Spożywanie pokrzywy wpływa nie tylko na stan zdrowia i kondycję organizmu, ale także na wygląd skóry. Bogactwo witamin odżywi cerę, a także zregeneruje włosy i paznokcie.
W pokrzywie zawarte są również cenne przeciwutleniacze, dzięki którym skóra zyska wyraźnie młodszy, bardziej promienny wygląd. Antyoksydanty działają przy tym także przeciwnowotworowo.
Jak przygotować napar z pokrzywy?
Zebrane wiosną młode liście pokrzywy parzymy krótko, zalewając wrzątkiem na mniej więcej 30 sekund. Napój możemy również przygotować z suszonych liści – te parzymy nieco dłużej.
Przygotowany w ten sposób napar pijemy do dwóch razy na dzień, najlepiej rankiem, przed jedzeniem. Warto przy tym zaznaczyć, że oprócz naparu z pokrzywy przygotujemy również pożywną zupę lub koktajl z dodatkiem ulubionych warzyw i owoców.
Zobacz także: