Wlewam do miski i wkładam do niej palniki kuchenki. Tłuszcz sam odchodzi
Trudno mi sobie wyobrazić gotowanie bez zabrudzenia kuchenki. Może Wam to się udaje, ale ja jestem kulinarnym fajtłapą. Znalazłem jednak świetny sposób na czyszczenie kuchenki. Dzisiaj zdradzę Wam sposób, jak wyczyścić zabrudzenia nawet z palników gazowych i to bez użycia specjalistycznej chemii.
Czyszczenie kuchenki – jak zrobić to poprawnie?
Czyszczenie kuchenki gazowej nie należy do prostych czynności. Przede wszystkim przed rozpoczęciem pracy trzeba poczekać, aż ta wystygnie. Ma to swoje wady i zalety. Z jednej strony dobrze, bo nie poparzymy sobie rąk, z drugiej strony będziemy usuwać przyschnięte plamy.
Najgorsze w czyszczeniu zdecydowanie są palniki gazowe. Czyszczenie kuchenki w tym miejscu jest o tyle trudne, że rozlany sos, ulega w nich częściowemu spaleniu, a więc mamy do usunięcia jakąś bliżej niezidentyfikowaną czarną, lepką maź. Naprawdę trudno to domyć.
Cóż, jak wspomniałem, czyszczenie kuchenki to moja specjalność. Jeśli zalewacie palnik przynajmniej raz dziennie, musicie umieć je wyczyścić. Chyba powinienem zacząć na tym zarabiać. Dzisiaj jednak bezpłatnie zdradzę Wam metodę na czyszczenie kuchenki.
Ogrodnicy masowo kupują je do ogrodów. Ślimaki i inne szkodniki boją się ich jak ognia Te urządzenia pożerają prąd. Wychodząc z domu, zawsze je wyłączajOcet doczyści trudne zabrudzenia
Zacznę od podstaw. Dla własnego bezpieczeństwa poczekajcie, aż kuchenka wystygnie. Czyszczenie kuchenki gazowej zaczynamy od palnika. Zbudowany jest on z dyszy dostarczającej gaz do palnika i samego palnika. Jeśli zapchacie dyszę (a mnie się ta sztuka udała), to Wasza kuchenka będzie znacznie mniej wydajna.
Jak przeprowadzić czyszczenie kuchenki? Zdejmujemy pokrywę i wszelkie okratowanie, a następnie odkurzamy dyszę odkurzaczem z wąską końcówką lub ssawką z pędzelkiem. Dyszę zawsze czyszczę dodatkową miękką szczoteczką do zębów za pomocą piany z płynu do naczyń i wody.
Czasami dodatkowo przepycham dyszę mieszanym drucikiem. Jeśli po tym zabiegu dysza dalej jest zapchana, trzeba wymienić ją na nową. Co innego z samym palnikiem. Ten zwykle czyszczę octem rozmieszanym z wodą w proporcji 3:1. Preparat podgrzewam w mikrofali i wkładam do niego brudne palniki. Gdy roztwór ostygnie, wyjmuję je i czyszczę ponownie szczoteczką do zębów.
Jak doczyścić kuchenkę? Soda oczyszczona działa cuda
Czyszczenie kuchenki przeprowadzam czasem także sodą oczyszczoną. Rozpuszczam ją w ciepłej wodzie i namaczam w niej palniki. Podobnie, jak w przypadku octu, po ostygnięciu szoruję je miękką szczoteczką. Pamiętajcie, że roztworu można zawsze dolać nieco octu, aby wzmocnić mieszankę.
Zapieczony brud można wyczyścić amoniakiem. W tym celu palniki umieszczamy w worku foliowym, zalewamy je wodą i dodajemy 2 łyżki amoniaku. Namaczamy je całą noc, a następnie wyjmujemy i szorujemy je szczoteczką. Pamiętajcie, że amoniak może podrażniać skórę, więc zalecamy użycie rękawiczek ochronnych.
Niezależnie od wybranej metody, czyszczenie kuchenki powinno być zakończone dokładnym wypłukaniem czyszczonych elementów w chłodnej wodzie. Zawsze tak robię i dzięki temu mam pewność, że dobrze wypłukałem stosowany preparat. Wypróbujcie te metody u siebie. Działają rewelacyjnie.