Wyhoduj imbir w doniczce, to prostsze niż myślisz. Po 6 miesiącach będzie wyglądać zjawiskowo
Imbir to idealna roślina na okres jesienno-zimowy. Bulwa, z której wyrasta roślina, jest pełna wartościowych składników, które wesprą nasza odporność w czasie chłodnych i ciemnych miesięcy. Jednak jak wyhodować imbir w doniczce?
Imbir możemy posadzić we własnym domu. Nie potrzeba dużo czasu, a już niedługo będziemy mogli cieszyć się jego niezwykłymi właściwościami. W artykule wyjaśniamy, jak wyhodować własny imbir.
Dlaczego warto dodawać imbir do potraw?
Imbir może być fantastycznym dodatkiem do zimowych napoi. Jego ostra nuta rozgrzeje nas i wzmocni organizm. Skąd właściwie roślina ta przywędrowała do Polski? Wiele osób nie wie, jak wygląd, a kojarzy jedynie samą bulwę.
Imbir pochodzi z Malezji, a jego zielona część może osiągnąć ponad metr wysokości. Najlepiej rośnie w ciepłym miejscu, jednak bez trudu imbir możemy wyhodować w doniczce i trzymać w domu.
Imbir dobrze czuje się w temperaturze około 20 stopni Celsjusza, ale nie przepada za mocnym światłem. Jak samodzielnie wyhodować tę roślinę w doniczce? Niżej zdradzamy, jak zasadzić imbir.
Jak wyhodować imbir w doniczce?
Do zasadzenia imbiru w doniczce przyda nam się jego korzeń. Możemy spokojnie wyhodować roślinę z korzeni dostępnych w sklepie. Ważny jest wybór odpowiedniego egzemplarza.
Najlepiej sprawdzi się korzeń imbiru, który nie jest pomarszczony. Dobrze, jeśli nie ma na nim plam. Kiedy już mamy wybrany korzeń, zanurzamy go na noc w gorącej wodzie. Następnie dzielimy korzeń na mniejsze kawałki. Każda z nich musi mieć oczko.
Zostawiamy imbir do obeschnięcia na 2-3 dni. Jak dalej postępować z korzeniami? W dalszej części artykułu wyjaśniamy, jak zasadzić imbir w doniczce. Przyda się przepuszczalne podłoże.
Jak zasadzić imbir w doniczce?
Fragmenty korzenia imbiru wsadzamy do ziemi i zasypujemy niewielką ilością ziemi . Warto wsadzić bulwę oczkami do góry. Następnie całość podlewamy. Można też skorzystać z prowizorycznej szklarni i przykryć doniczkę przeźroczystą folią spożywczą.
Domowy imbir będzie idealnym dodatkiem w sezonie jesienno-zimowy. Warto zasadzić go już teraz i cieszyć się własnym korzeniem imbiru.