Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Z odpadów po jajkach stworzysz najlepszy nawóz. Więcej ich nie wyrzucisz
Kamil Świętek
Kamil Świętek 01.08.2023 18:44

Z odpadów po jajkach stworzysz najlepszy nawóz. Więcej ich nie wyrzucisz

Jajka
Canva/Wavebreakmedia, Getty Images Pro

Jajko to naprawdę niezwykły produkt spożywczy. Odżywia on zarówno nasz organizm, jak i pomaga w utrzymaniu pięknego ogrodu. Zapytacie pewnie jak to możliwe? Tym artykułem zaspokoimy Waszą ciekawość.

Czy jajka szkodzą? Jajka a cholesterol

Panuje społeczne przekonane, że jajka to bardzo zdrowy produkt spożywczy. Czy tak jest w istocie? Przyjrzyjmy się im bliżej. Niektórzy ludzie bez jajka nie wyobrażają sobie poranka. Jajecznika, jajko na miękko, czy może pasta jajeczna? Jajka to podstawa śniadania wielu Polaków.

Tymczasem co na to nasz cholesterol? Jajka zawierają go dosłownie ogrom. Mimo to zagrożeniem dla naszego organizmu jest poziom cholesterolu przekraczający dopuszczalną dzienną dawkę wynoszącą 300 mg. Oznacza to, że spokojnie możemy jeść 1-2 jajek codziennie bez obaw o cholesterol.

Jedno jajko zawiera w żółtku około 200 mg cholesterolu. Białko nie zawiera go wcale. Jeśli prowadzicie zrównoważony tryb żywienia, jedzenie jednego jajka dziennie nie powinno Wam zaszkodzić.

Jajko – bogactwo składników odżywczych

Czy warto jednak dla jajka rezygnować z dodatkowej porcji mięsa? Okazuje się, że tak. Mimo że jajko zawiera, cholesterol pełne jest witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy: B2, B12 E i D oraz żelazo, cholinę, kwas foliowy, siarkę, czy cynk.

Jedno jajko dziennie zalecane jest w szczególności dla osób z problemami z widzeniem, czy nadciśnieniem. Poza tym to jeden z najzdrowszych produktów odzwierzęcych, jakie możemy spotkać w sklepie.

Jajka wzmacniają jednak nie tylko nasz organizm. Ich skorupki stanowią świetną formę nawozu dla naszych roślin. Wyobraźcie sobie, wystarczy tylko pokruszyć skorupki jajek i zmieszać je z ziemią, by nasze rośliny rosły, jak na drożdżach.

Skorupki możemy wykorzystać zarówno do roślin doniczkowych, jak i kwiatów, a nawet warzyw i owoców w naszych ogródkach. To jeden z najlepszych nawozów.

skorupki jajek.jpg
canva/Vi Gregnol

Wykorzystaj jajko w całości

Jak widzicie, jajka to naprawdę niesamowite produkty. Wzbogacają one nasz organizm w cenne składniki odżywcze i stanowią wspaniały i całkowicie darmowy nawóz dla naszych roślin. Pomyślcie tylko, jak tanie może być nawożenie, jeśli jesteście zwolennikami porannej jajecznicy.

Drodzy Czytelnicy, znaliście takie właściwości jajek? Sami byliśmy w niemałym szoku, że jajka mają tyle zastosowań i prozdrowotnych związków. Koniecznie podzielcie się z nami informacjami, czy wyobrażacie sobie dietę i ogród bez jajek. My z pewnością nie.

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10