Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Żaden ocet. Błyskawicznie pozbyłam się moli spożywczych, a w mojej kuchni pięknie pachnie
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 01.07.2023 08:38

Żaden ocet. Błyskawicznie pozbyłam się moli spożywczych, a w mojej kuchni pięknie pachnie

mole spożywcze
Fot. canva/ChiccoDodiF, canva/Valeri Honcharuk

Mole spożywcze są prawdziwym utrapieniem w kuchni. Nie dość, że musimy wyrzucić wszystkie produkty suche, to na dodatek walka z nimi bywa naprawdę nierówna. 

Jednak mam jeden sprawdzony sposób na mole, który na dodatek sprawi, że w kuchni będzie unosił się piękny aromat.

Skąd w naszym domu mole spożywcze?

Mole spożywcze to małe owady, które są znane z tego, że zjadają i uszkadzają suche produkty w naszych kuchennych szafkach. Owady szczególnie upodobały sobie mąkę, ryż, suszone owoce, nasiona, przyprawy, herbatę i kawę.

Larwy moli spożywczych są najbardziej szkodliwe, ponieważ to one żerują na żywności, wytwarzając jednocześnie jedwabisty materiał, który wiąże razem fragmenty pożywienia. Dorosłe moli są znacznie krócej aktywne i skupiają się na rozmnażaniu. Niestety mole mogą przetrwać w naprawdę trudnych warunkach, dlatego ja walczyłam z nimi naprawdę długo.

Mole spożywcze często pochodzą z zanieczyszczonej lub zainfekowanej żywności, którą nieświadomie kupiliśmy w sklepie. Mogą się do niej dostać już na etapie produkcji, przechowywania lub transportu. Jednak mam dwa sprawdzone sposoby na mole, które sprawią, że już nigdy nie zniszczą zapasów.

Mój dziadek przecinał banana na pół i owijał wokół róży. Po miesiącu działa się magia

Tym sposobem szybko pozbyłam się moli z kuchni

Walka z molami spożywczymi jest naprawdę trudna, dlatego najlepiej zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się w kuchni. W tym przypadku dobrze sprawdzi się przesypywanie suchych produktów do szklanych lub plastikowych pojemników. 

Dzięki temu zmniejszymy ryzyko przedstawianie się moli do innych produktów. Moją sprawdzoną i skuteczną metodą walki z molami jest rozpylenie w kuchni aromatu waniliowego. Mole spożywcze nie cierpią zapachu wanilii.

Aromatem waniliowym przecieram wszystkie szafki, a następnie zostawiam w nich nasączone płatki do demakijażu. W kuchni unosi się piękny zapach, a mole znikają w mgnieniu oka.

mole spożywcze
Canva / Eugen Tamas's Images

Można zastosować także pułapkę

Poza zapobieganiu rozprzestrzenianiu się moli i odstraszaniem ich za pomocą zapachu możemy zastosować pułapką na mole spożywcze. Jest podobna do pułapki na muchy i też działa na zasadzie łapania moli na lep.

Jest jeden zasadniczy minus pułapek na mole. Dokładniej chodzi o to, że pułapka działa jedynie na dorosłe osobniki i jest nieskuteczna w walce z larwami. Jednak może zapobiec rozmnażaniu się moli.

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10