Mole spożywcze
pxhere.com/(CC0 domena publiczna)/autor nieznany
Weronika Dadok - 19 Stycznia 2021

Mole spożywcze - jak się ich pozbyć?

Mowa oczywiście o molach spożywczych, które są zmorą w wielu domach. Oprócz tego, że wyglądają bardzo nieestetycznie w twoim pożywieniu, to dodatkowo mogą zaszkodzić zdrowiu. W tym artykule podpowiemy, jak się ich skutecznie pozbyć.

Mole spożywcze są sporym kłopotem, gdy raz zadomowią się u nas, później trudno się ich pozbyć. Oprócz tego, że świadomość tego, iż stworzenia te mają styczność z naszym jedzeniem może przyprawiać o dreszcze, mole mogą być także szkodliwe dla zdrowia.

Najchętniej zamieszkują w ciemnych i suchych miejscach. Ich przysmakiem jest sucha żywność. Często można znaleźć je w paczkach ryżu, mąki, czy orzechach. Jeśli zauważysz je u siebie - zacznij lepiej działać od razu.

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze wyglądają bardzo niepozornie. Mogą jednak wywołać całkiem spore spustoszenie w twojej kuchni. Znajdziemy je przede wszystkim w sypkich produktach. Zwykle zaczynają żerować w nocy, mają szary kolor, a długość nie przekracza 1 centymetra.

Zanim zaczniesz z nimi walkę, opróżnij szafki kuchenne i umyj je dokładnie za pomocą ciepłej wody oraz mydła. Gdy to zrobisz, możesz przejść do drugiego etapu, stosując odpowiednie środki zwalczania.

Przekręć jedną małą rzecz w oknie, a oszczędzisz krocie na ogrzewaniu. Zajmie kilka sekundPrzekręć jedną małą rzecz w oknie, a oszczędzisz krocie na ogrzewaniu. Zajmie kilka sekundCzytaj dalej

Możesz przemyć szafki roztworem wody połączonej z octem. Następnie postaw w swojej szafce miskę z gorącym octem i wyjmij ją, gdy całkowicie się wystudzi.

Aby usunąć mole, możesz wykorzystać także cytrusy. Po przemyciu szafek włóż do nich nabitą goździkami pomarańczę lub skórkę z pomarańczy. Odstraszysz w ten sposób mole, ale także zaprosisz do kuchni piękny zapach.

Świetnym pomysłem jest także przygotowanie naparu goździkowego. Wlej go do miski i pozostaw w szafce, mole na pewno nie będą zachwycone.

Jeśli chcesz, aby mole spożywcze opuściły twoje szafki, możesz także zastosować aromat waniliowy, włóż go do szafki i gotowe.

Oprócz wszystkich powyższych sposobów warto także rozważyć przełożenie żywności do szczelnie zamkniętych słoików.

Mole spożywcze i ich szkodliwość dla zdrowia

Na larwach moli oraz dorosłych znajdują się liczne grzyby, oraz bakterie mogące powodować choroby i alergie. Ich obecność może być groźna szczególnie dla osób o obniżonej odporności. Mogą powodować zakażenia górnych dróg oddechowych, problemy z układem moczowym, a także biegunki. Musimy zatem sprawę z ich likwidacją brać bardzo na poważnie i zapobiegać nawrotom tych szkodliwych owadów.

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News