Zastosowanie skórek owoców w kuchni. Potrafią zdziałać cuda
Większość z nas po zjedzeniu banana lub pomarańczy natychmiast wyrzuca skórkę do kosza. Niewielu jednak wie, że mogą one mieć niezawodne zastosowanie w naszym domu. Skórki posłużą nam za środek czyszczący lub pielęgnacyjny. Z poniższego artykułu dowiecie się, jak wykorzystać ich siłę podczas dbania o dom!
Wykorzystując skórki owoców w domu, nie tylko zaoszczędzimy pieniądze, ale również zadbamy o naszą planetę. Ich ponowne wykorzystanie sprawi, że ograniczymy ilość produkowanych odpadów, a także zaopiekujemy się naszą domową przestrzenią.
Skórki bananów
W przypadku bananów nikt nie zastanawia się ani przez chwilę — skórki egzotycznych owoców trafiają do kosza tak szybko, jak je zjemy. Można je jednak sprytnie zastosować w ogrodnictwie. Ich wewnętrzna strona świetnie nada się do odżywiania roślin i nabłyszczania liści storczyków. Wystarczy przetrzeć skórką banana naszą roślinę, a potem wypolerować ją dokładnie ściereczką.
Skórki cytrusów
Skórki cytrusów to wspaniały środek na pozbycie się tłuszczu. Bez zastanowienia można wykorzystać je podczas sprzątania kuchni. Wystarczy zalać je octem i odstawić na kilka dni w ciemne miejsce. Po tym czasie roztwór należy rozcieńczyć wodą i wlać do spryskiwacza. Taki domowy środek zdziała cuda podczas ścierania kurzu czy czyszczenia blatów i sprzętów kuchennych.
Skórki jabłka
Część z nas dokładnie obiera jabłko przed zjedzeniem, a skórki wyrzuca do kosza. Można je jednak sprytnie wykorzystać. Skórki wystarczy drobno pokroić i wysuszyć. Potem należy zalać je wrzątkiem w kubku lub filiżance. W ten sposób otrzymamy swój własny owocowy napar. Możemy do niego dodać kilka innych składników. Świetnie sprawdzi się woreczek czarnej herbaty, miód, imbir czy skórki cytrusów.
Źródło: kobietamag.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: [email protected]