Żeby z małego ogródka zbierać pomidory wiadrami, ogórki skrzynkami, sałaty i cebulę na pęczki zrób to już w styczniu
Przydomowy ogródek, na którym mamy kwiaty i posadzone warzywa daje wiele radości. Mamy ochotę na świeży szczypiorek do kanapek? Potrzebujemy marchewki do rosołu? Pomidorów na przecier? Wszystko będzie w zasięgu ręki.
Styczeń wcale nie jest nudnym miesiącem. Każdy ogrodnik wie, jakie czynności trzeba wykonać o tej porze roku, by zbiory były obfite, zdrowe i pyszne. Co zrobić w styczniu w ogrodzie? Na początku zaplanujmy cały warzywnik, a następnie bierzmy się do pracy bo będzie jej sporo.
Planowanie to podstawa
Planujesz założenie warzywnika? O tych rzeczach musisz pamiętać. Dzięki tym poradom zoptymalizujesz swoje plony i rozplanujesz pracę tak, by cieszyć się bogatymi zbiorami w sezonie. Nie uprawiaj roślin, których nie lubi twoja rodzina. Nie ma sensu doglądać np. selera, czy brukselki, jeśli zbiorów nikt później nie zje. Szkoda twojej pracy i czasu.
Zastanów się także, ile potrzebujesz warzyw z poszczególnych gatunków i zoptymalizuj swoje plony. Może potrzebujesz więcej ogórków na kiszonki na zimę lub mniej marchewki? Styczeń to dobry moment, by zajrzeć do spiżarni i zobaczyć, jakie przetwory jeszcze mamy, a jakich moglibyśmy mieć znacznie więcej.
Na tej podstawie planujemy później cały ogród. Zastanówmy się również, czy nasze zbiory będziemy wykorzystywać do przetworów (wtedy przy małym warzywniku lepiej wybrać mniej gatunków, ale w większych ilościach),czy będziemy jeść warzywa na bieżąco. Wtedy możemy pozwolić sobie na wysianie znacznie więcej gatunków w mniejszej ilości.
Zakładamy warzywnik. Przygotuj zimową rozsadę
Już na przełomie stycznia i lutego możemy zacząć przygotowywać rozsadę. Ten zabieg znacznie przyspieszy późniejszy wzrost roślin, a także zwiększy plony. Zimową rozsadę możemy przygotować z następujących warzyw:
- pomidory
- karczochy
- kapusta
- czosnek
- cebula
- papryka
- por
- ogórki.
Warzywa te przesadzamy do gruntu dopiero w maju, gdy nie będzie już ryzyka przymrozków. Przed wysianiem musimy zrobić jeszcze jedną rzecz.
Kluczowa czynność przed posadzeniem warzyw
Wiosna to dobry moment na poprawę jakości gleby w naszych ogródkach. Przed posadzeniem warzyw spulchniamy ziemię, a następnie nawozimy ją azotem. Azot znajduje się w gotowych preparatach, a także w kompoście, czy oborniku.
Co ważne, nawozimy glebę nie później niż 3 tygodnie przed posadzeniem. Nie możemy przesadzić również z ilością nawozu, by nie zniszczyć malutkich sadzonek. Azot jest kluczowy podczas ich wzrostu, lecz jego nadmiar może szkodzić.
Zakładanie warzywnika przy domu wcale nie jest trudne. Wystarczy nieco pracy, a zbiory będą bogate, zdrowe i smaczne.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Ogród na co dzień” na Facebooku
Zobacz także:
- Nie wyrzucaj, zrób nawóz. Gdy podlejesz nim grudnika, ponownie zakwitnie
- Przenigdy nie stosuj tego środka na ślimaki. Jest śmiertelnie niebezpieczny dla innych zwierząt
- Tak rozprawisz się ze szczurami zimą. Rozsyp po kątach, ominą dom szerokim łukiem