Zielony nawóz do pomidorów. Zbiory będą obfite
Nie ma wątpliwości, że samodzielnie wyhodowane pomidory są nieporównanie lepsze od sklepowych. Uprawa tych warzyw nie jest szczególnie trudna, ale warto znać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym zbiory będą bogatsze.
Istotnym elementem pielęgnacji pomidorów jest ich nawożenie. Dzięki niemu warzywa lepiej rosną i obficie plonują. Idealny nawóz możemy przygotować samemu, korzystając z rośliny, która rośnie w każdym ogrodzie.
Dobry nawóz do pomidorów
Wielkimi krokami zbliża się czas wysadzenia pomidorów do gruntu, co zwykle następuje w drugiej połowie maja. Niektórzy już umieścili swoje sadzonki w szklarniach i pod osłonami. To newralgiczny moment w uprawie tych warzyw.
Młode sadzonki z jednej strony bardzo szybko rosną, kwitną i owocują, a z drugiej są narażone na stres związany z przesadzeniem, zmienne czynniki atmosferyczne i występowanie chorób. Tu musi wkroczyć do akcji odpowiednio skomponowany nawóz.
Dobra odżywka do warzyw powinna działać dwojako: po pierwsze pobudzać rośliny do wzrostu, a po drugie zwiększać ich odporność na patogeny i inne czynniki chorobotwórcze. Tak właśnie działa gnojówka z pokrzywy.
Tytan na wzrost pomidorów
Pomidory szybko rosną i dają dorodne owoce, dlatego cechuje je wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dostarczając im fosforu, azotu oraz potasu zawartego w gnojówce z pokrzywy, wspomagamy rozwój roślin i wspieramy proces kwitnienia oraz owocowania.
Pokrzywa posiada jeszcze jeden niezwykle cenny składnik, mianowicie tytan. Dzięki temu pierwiastkowi liście pomidorów stają się bogatsze w chlorofil, dzięki czemu zielona część rośliny rośnie o wiele szybciej. Nawóz z tym dodatkiem korzystnie wpływa także na proces zawiązywania kwiatów i owoców.
To jednak nie koniec zalet gnojówki z pokrzyw, która zawiera także substancje zwiększające odporność roślin. Pomidory pokochają ten naturalny nawóz. Jak go sporządzić?
Przepis na gnojówkę do pomidorów
Pokrzywy na gnojówkę należy zrywać przed zakwitnięciem. Młode pędy drobno szatkujemy i zalewamy wodą. Na kilogram roślin powinno przypadać 10 l wody, najlepiej niechlorowanej - może to być deszczówka lub “odstana” kranówka.
Przygotowaną mieszaninę przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka tygodni, co pewien czas mieszając. Gdy zauważymy, że proces fermentacji wyhamował, co poznamy po opadnięciu piany na powierzchni, gnojówka będzie gotowa.
Jak nawozić pomidory?
Naturalny nawóz z pokrzywy wykorzystujemy pierwszy raz po ok. 3 tygodniach od wysadzenia sadzonek do gruntu. Uwaga! Przed podlaniem pomidorów gnojówkę rozrabiamy z wodą w proporcjach 1 do 10.
Odżywkę wlewamy pod każdy krzaczek, w okolicach korzeni. Możemy też dokonać oprysków roślin. Cały zabieg powtarzamy co 14 dni. “Podkarmione” w ten sposób pomidory odwdzięczą się dorodnymi, zdrowymi owocami.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Dzień z życia ogrodnika amatora na YouTube.
Zobacz także: