Odetkanie zlewu solą i wrzątkiem
W naszej kuchni używamy bardzo wielu detergentów potrzebnych czyszczenia blatów, kuchenek i innych powierzchni.
Każdy, kto często korzysta z kuchni wie jak bardzo uciążliwym problemem jest zatkany zlew - odetkanie go nie jest ani prostą, ani przyjemną czynnością .
Nasza pierwsza myśl przy takiej awarii to właśnie wykorzystanie detergentu , np. popularnego Kreta , który zwykle jest skuteczny, jednak t o środek silnie chemiczny oraz nieprzyjazny dla naszego zdrowia . Nie jest to również rozwiązanie ekologiczne .
Na szczęście istnieją proste domowe sposoby , które skutecznie pomogą ci się pozbyć resztek jedzenia z odpływu. Naszym ulubionym jest... sól i wrzątek !
Sól zalana wrzątkiem - najlepszy sposób na odetkanie odpływu
Jeśli twój zlew jest niedrożny, zastosuj prostą metodę, którą regularnie praktykowały nasze babcie.
Odmierz łyżkę soli i wsyp ją do odpływu. Następnie zalej wrzątkiem . Po kilku minutach sprawdź, czy zlew jest odetkany.
Jeśli po tym czasie odpływ się nie udrożnił, dodaj do soli sodę oczyszczoną w proporcjach 1:1 , analogicznie umieść całość w zlewie i wlej około 300 mililitrów octu .
Powyższe sposoby możesz stosować profilaktycznie raz w tygodniu. Te metody możesz wykorzystać także w przypadku odpływu wanny, prysznica czy umywalki .
Korzystaliście kiedyś z soli i wrzątku do domowych awarii?
Źródło: stylzycia.radiozet.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: