Zupa krem jeszcze nigdy nie była tak doskonała. 3 sposoby na zagęszczenie, wykonanie zajmie ci chwilę
Zupa krem to danie, które od wielu lat dość często gości na stołach Polaków. Przepisów jest mnóstwo, jednak nie zawsze zupa wychodzi dokładanie taka, jakbyśmy chcieli. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, trzeba się nie lada postarać. Na szczęście są trzy świetne sposoby na zagęszczenie, dzięki którym potrawa już nigdy nie będzie zbyt rzadka.
Aby zupa krem była pyszna i gęsta, wcale nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin. Wykonanie doskonałej zupy, która będzie miała idealną konsystencję, zajmuje tylko chwilę, a efekt z pewnością zaskoczy domowników. Co więcej, nasze triki są tanie i banalne w wykonaniu.
Zupa krem: przepisy
Z czego można zrobić zupę krem? Zupę krem można zrobić z przeróżnych składników, a pomysły na jej wykonanie wydają się nie mieć końca. Możemy zrobić ją z białych, zielonych czy żółtych warzyw, aby miała apetyczny kolor. Bezkonkurencyjna jest na przykład zupa krem z dyni. Z dodatkiem mleczka kokosowego i przyprawy garam masala lub curry to niebo w gębie.
Mimo że receptur na przygotowanie pysznych zup nie brakuje, wiele z nas boryka się z pewnym problemem – często konsystencja zupy nie jest zadowalająca. Jak sprawić, aby nasz obiad nie był wodnisty? Są trzy doskonałe sposoby.
Jak zagęścić zupę krem?
Aby zagęścić zupę krem, nawet nie musimy wychodzić z domu, ponieważ większość składników najprawdopodobniej mamy już w domu. Wykorzystanie ich zajmie dosłownie chwilę, a efekt jest gwarantowany. Jak więc szybko zagęścić zupę krem?
1. Żółtko
Niewielu z nas na myśl o gęstej zupie do głowy przychodzi żółtko. Okazuje się, że roztrzepane i dodane do gorącej zupy daje wspaniałe rezultaty. Pamiętajmy, aby tuż po dodaniu mieszać wszystko przez dłuższą chwilę.
2. Ziemniak
Aby zupa krem była gęsta, na początku gotowania wystarczy po prostu dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka lub dwa. Nie zmieni on smaku, a za to świetnie zagęści potrawę. Jeśli zapomnieliśmy o dodaniu go od razu, na późniejszym etapie możemy dodać puree lub zetrzeć go na tarce, wtedy ugotuje się znacznie szybciej.
3. Zasmażka
To sposób, który doskonale znają nasze babcie. Dziś częściej używamy śmietany z mąką, jednak nie daje ona takiego smaku jak tradycyjna zasmażka. Jak ją przygotować? Wystarczy 2-3 łyżki mąki przysmażyć na maśle ciągle mieszając, a następnie wlać do zupy i jeszcze chwilę zagotować.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Zupa krem to idealny pomysł na zimowe obiady.
Jej zagęszczenie jest banalnie proste.
ZOBACZ TEŻ:
- Z ostatniej chwili: już jutro do Polski dotrą primery koronawirusa
- Polka wróciła z Wuhan. Wyjawiła długo ukrywaną prawdę, nagle zaczęła mówić o chińskiej żywności
- Dodała do szamponu jedną rzecz, teraz jej włosy są nieziemsko piękne. Spektakularny efekt w kilka minut
- Nie żyje ceniona polska artystka. Miała 67 lat, była żoną znanego filmowca
- Gwiazda „Przyjaciółek” jest w ciąży. Pokazała ukochanego i duży brzuszek
- Wygląd Twoich stóp zdradza wszystko. Trzeci typ posiada tylko 10% ludzi, niezwykłe cechy