4 warzywa, które nie znoszą gnojówki z pokrzywy. Nigdy ich nią nie karm
Gnojówka z pokrzywy to jeden z naturalnych nawozów, które doskonale sprawdzają się przy użyźnianiu gleby. Są przez to polecane jako podłoże pod wiele roślin. Jak to w przyrodzie – wyjątek potwierdza regułę. Poznaj 4 warzywa, które nie znoszą gnojówki z pokrzywy.
Zastosowanie gnojówki z pokrzywy
Gnojówka z pokrzywy to jeden z bardziej popularnych nawozów organicznych. Wspaniale użyźnia glebę i nadaje się pod większość roślin. Wielorakość składników odżywczych, łatwość przetwarzania oraz ogólnodostępność to cechy, za które gnojówkę z pokrzywy pokochało wielu ogrodników.
Gnojówka z pokrzywy zalecana jest do podlewania krzewów i drzew ozdobnych. Dobrze użyźnia także glebę pod kwiaty oraz wspomaga porost trawy. Jest to nieodzowny składnik gleby polnej, gdzie wspomaga wzrost ogórków, pomidorów, czy kapusty białej.
Jakich zatem warzyw nie podlewać gnojówką z pokrzywy? Unikaj nawożenia miksturą niektórych roślin strączkowych, korzeniowych i tych, które mają krótki okres wegetacji. Zawarty w pokrzywach azot w niektórych przypadkach może być szkodliwy.
Tym roślinom gnojówka z pokrzywy na pewno zaszkodzi
Niestety wciąż nie wymyślono preparatu, który nadawałby się do każdego rodzaju rośliny. Gnojówką z pokrzywy kategorycznie nie można podlewać fasoli, grochu, czosnku i cebuli . Unikaj także podlewania gnojówką z pokrzywy warzyw charakteryzujących się krótkim okresem wegetacji .
Szkodliwe dla nich azotany mogą całkowicie pozbawić Cię upraw. Mimo, że gnojówka z pokrzyw jest uważana za jeden z najlepszych nawozów naturalnych do użytku w rolnictwie i ogrodnictwie, zawsze zapoznaj się z charakterystyką uprawianej rośliny. Nie każda z nich musi tolerować obecność związków organicznych zawartych w pokrzywach.
Uważaj na warzywa o krótkim okresie wegetacji
Jak wiadomo, gnojówka z pokrzyw doskonale użyźnia glebę. Zawdzięcza to zawartym w pokrzywach azotem . Ten zaraz obok potasu jest jednym z głównych składników nawozów syntetycznych.
Niestety, badania laboratoryjne dowiodły, że warzywa o krótkim okresie wegetacji mogą przekształcać azot z gnojówki roślinnej w szkodliwe azotany, które będą gromadzić się w warzywach.
Nawet jeśli roślina nie będzie obumierać przez zastosowanie szkodliwych dla niej związków organicznych, te mogą zaszkodzić jej plonom, a w ostateczności i Tobie. Mamy nadzieję, że ułatwiliśmy Wam dobór nawozów naturalnych.