Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Bije ocet na głowę, kamień nie ma z nim szans. Czajnik będzie jak nowy
Paulina Korzec
Paulina Korzec 18.04.2024 17:01

Bije ocet na głowę, kamień nie ma z nim szans. Czajnik będzie jak nowy

Czajnik
Fot. Canva Pro/Iuliia Mikhalitskaia GettyImages

Osadzanie się kamienia w czajniku to naturalny proces, któremu nie da się co prawda zapobiec, ale można sobie szybko poradzić z jego skutkami. Wystarczy zastosować jeden skuteczny trik.

Zakamieniony czajnik nie wygląda estetycznie i z pewnością nie poprawia smaku przygotowywanej kawy czy herbaty. Jak szybko pozbyć się osadu z dna czajnika?

Twój czajnik jest zakamieniony?

Każdy, kto korzysta z czajnika, z pewnością zetknął się z problemem zakamienionego dna naczynia. Proces ten jest wynikiem osadzania się jonów występujących zwłaszcza w tzw. twardej wodzie.

Woda z kranu często zawiera wysokie stężenie magnezu i wapnia, które osadzają się na dnie naczynia. Gotując wodę w zakamienionym czajniku, musimy liczyć się z tym, że sole mineralne przejdą do przygotowywanych napojów.

Osad kamienny należy usuwać nie tylko z myślą o smaku spożywanych płynów czy ze względu na estetykę czajnika, ale także z uwagi na jego trwałość. Aby wyczyścić naczynie, wystarczy sięgnąć po kwasek cytrynowy.

Osad
Fot. Canva Pro/RobsonPL

Kwasek lepszy od octu

Tradycyjną metodą pozbywania się osadu z dna czajnika było stosowanie octu. Okazuje się jednak, że istnieje bardziej naturalna i błyskawicznie działająca alternatywa, czyli kwasek cytrynowy.

Aby wyczyścić czajnik, wystarczy zagotować wodę i wsypać kwasek cytrynowy. Ilość dodawanego proszku zależy od grubości osadu. Zwykle wystarczą 3-4 łyżki, ale w przypadku bardziej uporczywego kamienia można zastosować nawet całą torebkę.

Po odczekaniu maksymalnie 15 minut cały osad powinien zostać rozpuszczony. Wtedy wystarczy jedynie przepłukać czajnik, przy czym nie trzeba się obawiać, że na dnie pozostanie warstwa octu, która mogłoby zepsuć smak i zapach napojów.

Jak zapobiegać osadzaniu się kamienia?

Chociaż całkowite przeciwdziałanie powstawaniu osadu kamiennego w czajniku nie jest możliwe, to można skutecznie wyhamować ten proces.

Najłatwiej zastosować dzbanek filtrujący. Przefiltrowana woda pozbawiona jest większości soli mineralnych, dzięki czemu osad na dnie naczynia zbiera się znacznie wolniej.

Innym sposobem jest system służący do zmiękczania twardej wody, jednak ta inwestycja jest już zdecydowanie bardziej kosztowna. 

Czajnik
Fot. Canva Pro/pixelshot

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10