Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Zyskasz wiele, aż żal je marnować
Rzodkiewka to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera ono mnóstwo witaminy C i żelaza. Niestety, doceniamy jedynie część tej rośliny, zapominając o jej „odpadach”.
Tymczasem to właśnie w liściach rzodkiewki zawarte jest najwięcej witamin. Czy jednak można je jeść? Tym zajmiemy się w poniższym artykule.
Wykorzystaj rzodkiewkę w pełni
Panuje pewien mit, że rzodkiewka jest zdatna do spożycia tylko częściowo. Zajadamy się jej korzeniem, spisując liścia na straty. Czy jednak jest to słuszny wybór?
Okazuje się, że niekoniecznie. Młode rzodkiewki można zjeść razem z listkami. Są one delikatne w smaku, bogate w składniki odżywcze, a przy tym mają lekko ostry, wyrazisty aromat, co zachęca do dodawania ich do różnorodnych dań.
Liście rzodkiewki można przyrządzić tak samo, jak liście innych warzyw. Nikt nie zabroni poddać ich obróbce termicznej, czy zastosować do wrapów, tak samo, jak liści rukoli, czy bazylii.
Czy warto spożywać liście rzodkiewki?
Okazuje się, że liście rzodkiewki dadzą nam coś więcej, niż tylko walory smakowe. Udowodniono, że poprawiają one odporność i pozwalają na dłużej zachować młody wygląd skóry.
Wykazano, że liście rzodkiewki mają działanie antynowotworowe oraz korzystnie wpływają na regulację ciśnienia krwi w naszym organizmie. Mogą także korzystnie działać na przemianę materii, poprawę trawienia i oczyszczenie organizmu z toksyn.
O czym należy pamiętać jedząc liście rzodkiewki?
Jak widzicie, jedząc liście rzodkiewki, fundujecie sobie prawdziwą bombę witaminową, która ponadto ma działanie przeciwzapalne. Warto jednak pamiętać o pewnych zasadach zdrowego rozsądku.
Liście rzodkiewki należy spożywać po dokładnym ich umyciu. Ponadto warto wiedzieć, że te bardzo szybko więdną. Zwykle nadają się one do spożycia tylko przez dwa dni (chyba że spróbujecie je ususzyć).
Mając jednak świadomość, jak spożywać liście rzodkiewki, możecie stworzyć na ich bazie aromatyczne sosy albo nieco urozmaicić smak waszej wiosennej sałatki. Warto poeksperymentować i cieszyć się smakiem rzodkiewki w pełni, wraz ze wszelkimi płynącymi za tym benefitami.
ZOBACZ TAKŻE:
- Co zrobić, kiedy rozsada warzyw się kładzie? Trzeba to wiedzieć
- Woda to za mało. Wrzuć do wazonu, a bez postoi znacznie dłużej
- Rozsyp w ogrodzie. Zwalczysz mączniaka i szkodniki