Co 2 tygodnie zrób profilaktyczny oprysk sałaty. Będzie odporna na szkodniki i choroby
Uprawa sałaty jest bardzo prosta. Niestety warzywo jest celem ślimaków, bielików i wielu innych szkodników. Często atakowane jest także przez choroby. Jeśli chcesz cieszyć się bogatymi, zdrowymi i niezwykle smacznymi zbiorami, koniecznie zrób jedną rzecz.
Profilaktyczny oprysk sałaty wykonuj regularnie co 2 tygodnie. Wtedy będziesz mieć pewność, że żaden szkodnik jej nie tknie i nie zniszczy jej żadna choroba. Zamiast chemii, przygotuj w pełni naturalny i ekologiczny środek, który jest także bezpieczny dla Twojego zdrowia.
Twoja sałata będzie zdrowa i smaczna
Sałata jest jednym z tych warzyw, które możesz posadzić jeszcze w sierpniu. Ma krótki okres wegetacji, przez co zdążysz nacieszyć się jej smakiem jeszcze w tym roku. Jeśli masz już warzywo w ogrodzie koniecznie zabezpiecz je przed ślimakami, innymi szkodnikami i chorobami.
Jak to zrobić? Przygotuj profilaktyczny oprysk sałaty. Wszystko, co musisz zrobić, to przejść się po sadzie lub wybrać się na spacer na łąkę. To właśnie tam znajdziesz roślinę, która w ogrodzie czyni cuda. Mowa oczywiście o skrzypie polnym.
Skrzyp polny zawiera krzem, mangan, żelazo, witaminę C i całą masę flawonoidów. Wykazuje silne właściwości wzmacniające, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. To właśnie dlatego przygotowany z niego profilaktyczny oprysk sałaty jest tak skuteczny, a to nie jedyna odżywka, jaką możesz zrobić.
Jak zrobić profilaktyczny oprysk sałaty?
Do przygotowania profilaktycznego oprysku sałaty potrzebujesz 100 g suszonego skrzypu polnego i 10 l wody, najlepiej deszczówki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe, ale zacienione miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie przelej do garnków i gotuj przez 30 minut. Gdy ostygnie, przecedź i przelej do wiadra lub beczki. Miksturę rozcieńczaj w proporcji 1:4 z wodą. Pryskaj sałatę co 2 tygodnie. Nie tknie jej żaden szkodnik i będzie duża, smaczna i zdrowa.
Ze skrzypu zrobisz gnojówkę
Ze skrzypu polnego możesz przygotować także gnojówkę, która wzmocni Twoje rośliny i pomoże Ci uporać się z ich chorobami. Gnojówkę przygotuj z 200 g suszonego skrzypu lub 1kg świeżego. Zioła zalej 10 l deszczówki i odstaw na 4-5 dni w zacienione, ale ciemne miejsce.
Codziennie mieszaj całość. Przed wykorzystaniem gnojówki w ogrodzie, koniecznie rozcieńcz ją z wodą w proporcji 1:5. Podlewaj nią wszystkie warzywa w okresie wegetacji co 3 tygodnie. Jeśli jakaś choroba bakteryjna lub grzybicza zaatakuje Twój ogródek, podlewanie wykonuj częściej, najlepiej raz na 5 dni.