DomekIOgrodek.pl
smażenie

Ruggerio_S/canva.com

Domowy trik, który zapobiega pryskaniu oleju z patelni

10 Września 2021

Autor tekstu:

Karol Osiński

Udostępnij:

Polacy uwielbiają smażone potrawy, jednak w trakcie ich przygotowywania może zaistnieć wiele problemów, przy uzyskaniu doskonałej konsystencji. Jednym z nich jest pryskanie rozżarzonego oleju lub oliwy, przez które możemy się boleśnie oparzyć lub zniszczyć sobie ubrania i zachlapać urządzenie, na którym przyrządzamy jedzenie. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by tego uniknąć.

Mało kto z nich korzysta, a jednak są bardzo skuteczne i nie wpływają na pogorszenie jakości przygotowywanych przez nas potraw. Domyślacie się, o co może chodzić?

Sposoby na pryskający z patelni olej lub oliwę

Najczęstszymi, przygotowywanymi przez nas daniami obiadowymi są: mięso oraz warzywa. Każde z nich przed obróbką termiczną należy dokładnie opłukać wodą, a następnie osuszyć. Niestety wiele osób bardzo niedokładnie wykonuje tę drugą czynność, a to właśnie ona może sprawić, ze omawiany problem zniknie.

Powodem, przez który rozżarzony olej lub oliwa pryskają z gorącej patelni, jest kontakt z wodą. Zatem każdy przygotowywany przez nas produkt, który wcześniej płuczemy wodą, powinniśmy dokładnie osuszyć. Wówczas możemy zminimalizować problem, jednak warto pamiętać, że zawsze jakieś krople na nich pozostaną.

pilne domek i ogródek

Salmonella na skorupkach jajek w Biedronce, lepiej nie mieć ich w domu

CZYTAJ DALEJ

Najlepszymi produktami do pozbycia się problemu będą zwykłe ręczniki papierowe, bądź czyste i nieużywane wcześniej ściereczki. Tak samo należy postąpić z samą patelnią, która wcześniej została przez nas umyta lub wyparzona przez zmywarkę. Musi być wytarta do sucha, inaczej krople wody wejdą w interakcję z olejem.

Pozostałe patenty na pozbycie się problemu

Jednak samo pozbycie się wody nie jest jedynym sposobem na to, by olej lub oliwa przestały nas parzyć podczas przyrządzania smażonych potraw. Jest kilka, które sprawdzają się równie doskonale, a zdaniem wielu ludzi zdecydowanie lepiej.

Pierwszy jest ocet. Zużycie kilku kropli, na waciku higienicznym, czy ręczniku papierowym, a następnie dokładnie przetarcie nim patelni sprawi, że pozbędziemy się problemu. Stanie się tak, ponieważ ocet doskonale pochłania wodę. Należy pamiętać, żeby nie używać dużej ilości octu, gdyż może wpłynąć na smak potraw. Kilka kropel na pewno nie zaszkodzi.

Innym ze sprawdzonych patentów jest sól. Jest to produkt, który posiada bardzo podobne właściwości do octu. Przed smażeniem należy rozsypać łyżeczkę soli po patelni, a następnie rozgrzać na nim olej lub oliwę. Efekt będzie gwarantowany.

Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka

Źródło: o2.pl

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@domekiogrodek.pl

Jak dobrym ogrodnikiem jesteś? Sprawdź się w quzie o terminach sadzenia roślin

Pytanie 1 z 4

Kiedy odbywają się zbiory brukwi?



Karol Osiński Autor

Redaktor

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

Porady domowe

Skórka po cytrynie wrzucona do zmywarki ma świetne działanie

Czytaj więcej >
pixabay.com/RitaE

Porady domowe

Jak pozbyć się muszek owocówek? Wystarczy jeden produkt

Czytaj więcej >

Porady domowe

Nie wylewaj wody po ugotowaniu jajek. Ma cenne zastosowania przy pielęgnacji roślin domowych

Czytaj więcej >

Porady domowe

Liść laurowy do prania - genialny sposób na przywrócenie pierwotnego koloru ubrań

Czytaj więcej >

Porady domowe

Jak wyczyścić kran w kuchni i łazience? Prosty trik odmieni wnętrza twojego domu

Czytaj więcej >

Porady domowe

Produkt, który każdy ma w swojej kuchni, doskonale usuwa tłuste plamy z dywanów

Czytaj więcej >