Domowy trik, który zapobiega pryskaniu oleju z patelni
Polacy uwielbiają smażone potrawy, jednak w trakcie ich przygotowywania może zaistnieć wiele problemów, przy uzyskaniu doskonałej konsystencji. Jednym z nich jest pryskanie rozżarzonego oleju lub oliwy, przez które możemy się boleśnie oparzyć lub zniszczyć sobie ubrania i zachlapać urządzenie, na którym przyrządzamy jedzenie. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by tego uniknąć.
Mało kto z nich korzysta, a jednak są bardzo skuteczne i nie wpływają na pogorszenie jakości przygotowywanych przez nas potraw. Domyślacie się, o co może chodzić?
Sposoby na pryskający z patelni olej lub oliwę
Najczęstszymi, przygotowywanymi przez nas daniami obiadowymi są: mięso oraz warzywa. Każde z nich przed obróbką termiczną należy dokładnie opłukać wodą, a następnie osuszyć . Niestety wiele osób bardzo niedokładnie wykonuje tę drugą czynność, a to właśnie ona może sprawić, ze omawiany problem zniknie.
Powodem, przez który rozżarzony olej lub oliwa pryskają z gorącej patelni, jest kontakt z wodą. Zatem każdy przygotowywany przez nas produkt, który wcześniej płuczemy wodą, powinniśmy dokładnie osuszyć. Wówczas możemy zminimalizować problem, jednak warto pamiętać, że zawsze jakieś krople na nich pozostaną.
Najlepszymi produktami do pozbycia się problemu będą zwykłe ręczniki papierowe, bądź czyste i nieużywane wcześniej ściereczki. Tak samo należy postąpić z samą patelnią, która wcześniej została przez nas umyta lub wyparzona przez zmywarkę. Musi być wytarta do sucha, inaczej krople wody wejdą w interakcję z olejem.
Pozostałe patenty na pozbycie się problemu
Jednak samo pozbycie się wody nie jest jedynym sposobem na to, by olej lub oliwa przestały nas parzyć podczas przyrządzania smażonych potraw. Jest kilka, które sprawdzają się równie doskonale, a zdaniem wielu ludzi zdecydowanie lepiej.
Pierwszy jest ocet . Zużycie kilku kropli, na waciku higienicznym, czy ręczniku papierowym, a następnie dokładnie przetarcie nim patelni sprawi, że pozbędziemy się problemu. Stanie się tak, ponieważ ocet doskonale pochłania wodę . Należy pamiętać, żeby nie używać dużej ilości octu, gdyż może wpłynąć na smak potraw . Kilka kropel na pewno nie zaszkodzi.
Innym ze sprawdzonych patentów jest sól. Jest to produkt, który posiada bardzo podobne właściwości do octu. Przed smażeniem należy rozsypać łyżeczkę soli po patelni, a następnie rozgrzać na nim olej lub oliwę . Efekt będzie gwarantowany.
Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka
Źródło: o2.pl
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@domekiogrodek.pl