Gdzie trzymać chleb, żeby dłużej był świeży? Niektórzy mają niecodzienne pomysły
Jedna z użytkowniczek TikToka udzieliła zdumiewającej odpowiedzi na pytanie: gdzie należy trzymać chleb, żeby był dłużej świeży? Wybrała miejsce, które zupełnie nie kojarzy się z przechowywaniem pieczywa. Ludzie, gdy widzą skąd go wyciąga, są w wielkim szoku.
Gdzie przechowywać chleb, żeby dłużej zachował świeżość?
W typowym domu w Polsce chleb zazwyczaj przechowuje się w chlebaku. Dużo osób z uwagi na chęć zaoszczędzenia miejsca w kuchni wkłada pieczywo do szafki kuchennej. Ważne jest też opakowanie w jakim chowamy chleb. Woreczek foliowy ma minus taki, że może zbierać się wilgoć i skórka nie będzie chrupka. Plusem natomiast jest to, iż nie będzie wysychał. Zdrowsze jest trzymanie chleba w papierowej torebce. Jednak tutaj wadą jest szybsze jego wysychanie.
Najlepszą metodę miały nasze babcie. Pakowały pieczywo do lnianego woreczka. Dzięki odpowiedniemu przepływowi powietrza chleb zachowywał chrupiącą skórkę oraz aromat. Jednak nawet to nie zapobiegało jego przesychaniu.
Fot. pxhere.com/CC0
Użytkowniczka TikToka zadziwiła wszystkich tym, gdzie trzyma chleb
Internautka znana w sieci jako “Sammar” zaskoczyła wszystkich wyznaniem o tym, gdzie przechowuje chleb, aby dłużej zachował świeżość. Jak przyznała, gdy znajomi widzą, skąd go wyciąga są w dużym szoku.
Według influencerki najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa jest mikrofalówka. Kobieta twierdzi, że trzymany tam chleb zachowuje świeżość nawet 3 tygodnie.
Wyznanie internautki wzbudziło wiele komentarzy. Mnóstwo osób wyśmiewało się z takiego sposobu. Niektórzy żartowali nawet pisząc ironicznie, że powinna trzymać chleb w zmywarce, bo tam się go więcej zmieści. Inni natomiast byli zdziwieni tym, po co trzymać pieczywo tygodniami.
Gdzie można dłużej przechowywać chleb i jak go odświeżać?
Wiele osób ma proste patenty na dłuższe zachowanie przydatności do spożycia chleba. Niektórzy trzymają go w lodówce. Inni zaś mrożą, a potem odgrzewają w piekarniku, żeby znowu był świeży.
Warto jednak kupując chleb zastanowić się ile naprawdę jesteśmy w stanie go zjeść w najbliższym czasie. Wtedy problem wynikający z tego, jak przechowywać dłużej nadmiar zakupionego pieczywa będziemy mieli z głowy. Bo jak wiadomo najlepszy jest prosto z piekarni!
Fot. commons.wikimedia.org/Beemwej CC 3.0
Zobacz także:
- Te grzyby możesz zbierać także zimą. Są pysznym dodatkiem do wielu dań
- Jak prać kurtkę puchową w pralce? 1 błąd i będzie do wyrzucenia
- Wymieszaj i nałóż na kran. Ta mikstura rozpuszcza kamień bez szorowania