Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Jak czyścić spód patelni domowym sposobem? Wystarczy użyć octu
Weronika Wasiak
Weronika Wasiak 28.04.2022 17:00

Jak czyścić spód patelni domowym sposobem? Wystarczy użyć octu

Czyszczenie patelni
istockphoto.com/Kira-Yan

Jak wyczyścić spód patelni domowymi sposobami? Wbrew pozorom, by osiągnąć upragniony efekt, wcale nie musisz płacić krocie za wymyślne środki chemiczne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ocet za zaledwie kilka złotych.

Zmywanie można śmiało uznać za jedną z bardziej znienawidzonych czynności jeśli chodzi o sprzątanie. Zaraz potem wielu zapewne wymieniłoby pranie czy prasowanie. O ile jednak tych dwóch pozostałych czynności nie musimy wcale wykonywać codziennie, tak zmywanie naczyń ciężko jest pominąć, chyba że stołujemy się na mieście. Warto więc to zadanie umilać sobie prostymi trikami.

Domowe sposoby na czyszczenie patelni

Mycie garnków i patelni to z pewnością ten etap, który byśmy chcieli odwlekać w nieskończoność. Po gotowaniu, tym bardziej jeśli zdarzyło nam się coś przypalić, okazuje się być to nie lada wyzwaniem.

Środki czyszczące dostępne na sklepowych półkach nie zawsze spełniają swoje zadanie, co frustruje nas jeszcze bardziej. Jak zatem ułatwić sobie zmywanie chociażby patelni?

Niektórych może zaskoczyć fakt, że pomocny okaże się wart zaledwie kilka złotych produkt, dostępny w każdym sklepie. Ocet doskonale poradzi sobie z wyczyszczeniem spodu patelni, który jest często zaniedbywany i pomijany.

Wystarczy do większej miski, dowolnego naczynia lub zlewu wlać ocet, tyle, by można było swobodnie zamoczyć w nim cały spód patelni i zostawić ją tak na kilka minut, a następnie umyć jak zwykle! Dzięki namaczaniu w occie, mycie nie wymaga dużego szorowania.

Przy czyszczeniu patelni sprawdzi się również mieszanka z wody i sody oczyszczonej. Do sporej ilości sody dodaj niewielką ilość wody - po wymieszaniu powinna powstać gęsta papka. Przygotowaną pastę rozprowadź na spodzie patelni i zostaw całość na kilka godzin. Później pocieraj spód zmywakiem.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

1. Katarzyna Dowbor płakała na planie. Co się stało?

2. Co najbardziej szkodzi astmatykom w domu? Kilka ważnych informacji

3. Nie wyrzucaj nasion papryki, można wykorzystać je w świetny sposób

Źródło: Kaercher

Tagi:
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10