Lód w zamrażarce odejdzie w zapomnienie. Sekret tkwi w 1 triku
Lód z zamrażarki należy usunąć, a następnie dokładnie umyć całe urządzenie. Jest jednak pewien prosty, tani i skuteczny trik, dzięki któremu raz na zawsze zapomnisz o problemie. Lód nie będzie osadzał się na ścianach zamrażarki dzięki glicerynie.
Lód w zamrażarce pojawia się przez niewłaściwe użytkowanie
Lód w zamrażarce pojawia się wtedy, kiedy często do niej zaglądamy, niedokładnie zamykamy lub kiedy nieprawidłowo przechowujemy w niej żywność. Pod żadnym pozorem nie zdejmujmy go mechanicznie, np. przy pomocy noża.
W ten sposób bardzo szybko uszkodzimy urządzenie i będzie czekał nas drogi zakup. Kiedy w zamrażarce znajduje się warstwa lodu, musimy ją całkowicie rozmrozić. Jest jednak pewien sposób, dzięki któremu lód nie będzie się ponownie osadzał.
Po rozmrożeniu i przygotowaniu zamrażarki do ponownego użytku, koniecznie sprawdźmy również produkty, które się w niej znajdowały. Jedzenie powinniśmy przechowywać w odpowiednich woreczkach.
Rossmann pilnie wycofuje uwielbiany produkt. Klienci nie dowierzają Największy przeciwnik kretów. Wystarczy wlać go do kopca, zwierzęta uciekają od razuCo zrobić, żeby w zamrażarce nie zbierał się lód?
Jeśli w Twojej zamrażarce jest dużo lodu, koniecznie wyjmij z niej żywność i rozmroź. Gdy lód całkowicie się stopi, dokładnie umyj urządzenie w środku. Teraz przyszedł czas na zastosowanie pewnej prostej sztuczki.
Nasącz wacik kosmetyczny gliceryną (kupisz ją w każdej aptece) i przetrzyj dokładnie całe wnętrze zamrażarki. Gliceryna zostawia lekko tłustą smugę, dzięki której lód nie będzie się ponownie osadzał.
Jak zadbać o czystość w zamrażarce i świeżość produktów spożywczych?
Mrozić możesz dosłownie wszystko: od mięsa, po warzywa, a nawet zupy. Wszystkie produkty przygotowane do włożenia do urządzenia koniecznie przełóż do woreczków strunowych. Dzięki nim jedzenie zachowa świeżość i smak i nie przejdzie innymi zapachami.
Zamrażarka będzie czysta, ponieważ nic się w niej nie wyleje. Pamiętaj również, aby na woreczkach zaznaczać datę ważności. Surowe mięso przechowuj nie dłużej niż 6 miesięcy, a warzywa przez 3. Mrożone zupy zachowają świeżość przez 4 tygodnie. Później należy je wyrzucić.