Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Marchew będzie duża i słodka. Wystarczy woda i kuchenny odpad
Kamil Świętek
Kamil Świętek 30.04.2024 19:10

Marchew będzie duża i słodka. Wystarczy woda i kuchenny odpad

zbiory marchwi
Fot. Shutter/ Uryupina Nadezhda

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego każda marchewka smakuje inaczej? Wedle doniesień specjalistów, za jej smak odpowiada ilość cukru w warzywie. Ten może stanowić od 4 do nawet 12% składu marchwi.

Czy jednak mamy wpływ na to, jaką faktycznie marchew wyhodujemy? Do pewnego stopnia tak, a kluczowe w tym jest odpowiednie nawożenie marchwi. Koniecznie zobaczcie, jak to robić.

Dlaczego marchew jest gorzka?

Oczywiście do pewnego stopnia smak marchwi zależeć będzie od uprawianej odmiany. Prawdą jest jednak, że główny wpływ na jej smak ma sposób pielęgnacji. To dlatego jedna marchew jest słodka, a druga zawiera tyle goryczy, że trudno ją przełknąć.

Za gorzki smak marchwi odpowiadają zaniedbania pielęgnacyjne. Jeśli marchew rośnie na kwaśnej glebie, padła ofiarą ataków szkodników, czy grzybów i nie była nawożona, nic w tym dziwnego, że jej smak daleko odbiega od ideału.

Na szczęście istnieje sposób, który może nieco poprawić jej smak. Mowa o nawożeniu marchwi, które można przeprowadzić w stosunkowo prosty sposób.

nawożenie marchwi.jpg
Fot. Canva/Whitestorm

Jak uprawiać marchew?

Marchewka powinna być uprawiana na słonecznym stanowisku. Od ilości docierającego do warzywa słońca zależy jej słodycz. Gleba pod uprawę marchwi powinna mieć odczyn obojętny – im kwaśniejsza gleba, tym mniej cukru w marchewce.

Warto pamiętać również o tym, aby nie uprawiać marchwi na stanowiskach po warzywach korzeniowych. Nie zapominajmy również o jej podlewaniu. Warto robić to intensywniej w momencie wchodu i fazie wzrostu.

Nawożenie marchwi w ten sposób, to gwarancja słodkich plonów

Skoro wiecie już, jak uprawiać marchew, przejdźmy do odpowiedniego nawożenia. Nawóz przygotujemy ze 100 g łusek cebuli, które należy zalać 2 litrami wody. Następnie całość odstawiamy na 2-4 tygodni w ciepłe miejsce.

Gdy proces fermentacji się zakończy (w jego trakcie polecamy kilka razy przemieszać preparat), przecedzamy go przez sito i rozcieńczamy go w stosunku 1:10 z wodą. Tak przygotowany nawóz doskonale nada się do nawożenia marchwi.

nawożenie marchwi.jpg
Fot. Canva/waasemi

ZOBACZ TAKŻE: