Jak uprawiać pora? O tym warto wiedzieć
Por to nieodzowny dodatek w kuchni i składnik wielu dań. Wchodzi w skład włoszczyzny i stanowi podstawę zup oraz bulionów. Nic więc dziwnego, ze chętnie uprawiamy go we własnych ogrodach.
Świeży, młody por można spożywać na surowo - doskonale sprawdzi się w surówkach i w sałatkach. Ma przepyszny, delikatny, lekko cebulowy i nieco słodkawy posmak. Jest także bardzo zdrowy, a jego uprawa nie nastręcza specjalnych trudności.
Jak sadzić pory?
Jeśli chcemy rozpocząć uprawę pora, mamy trzy rozwiązania - zakup gotowych sadzonek, przygotowanie rozsady lub wysiew bezpośredni do gruntu. Siew przeprowadzamy w kwietniu lub w maju, natomiast rozsadę możemy przygotować nawet już w lutym.
Rozsada pora jest łatwa do przygotowania. Temperatura pokojowa rzędu 18-20 stopni Celsjusza to idealne warunki do kiełkowania. Na pierwsze wschody możemy liczyć już nawet po tygodniu. Pamiętajmy przy tym, że jeśli przeprowadziliśmy wczesnolutowy wysiew, to konieczne jest pikowanie. W przypadku późniejszego wysiewu w większych doniczkach nie jest to wymagane.
Całkowity czas przygotowywania rozsady wynosi ok. 50-60 dni. Kiedy roślina wytworzy system korzeniowy należy ją przenieść do miejsca o niższej temperaturze rzędu 10 - 15 stopni Celsjusza lub hartować.
Gdzie posadzić pory?
Jeśli chodzi o wymagania glebowe pora, to roślina preferuje glebę żyzną, bogatą w próchnicę i umiarkowanie wilgotną. Ziemia nie może być zbyt kwaśna - preferowany jest odczyn o pH wynoszącym co najmniej 6.
Rok przed zasadzeniem warto wzbogacić podłoże obornikiem, a przed samym przeniesieniem sadzonek do gruntu ziemię wzbogacamy kompostem. Gleba powinna być spulchniona.
Sadzonki umieszczamy w rozstawie co 15 cm, natomiast w przypadku wysiewu do gruntu zachowujemy odstępy 20-centymetrowe. Stanowisko docelowe powinno być słoneczne.
Jak uzyskać długą część białą pora?
Szczególnie smaczna jest biała część pora. Aby ją wydłużyć, warto sadzonki umieścić w gruncie głębiej niż w rozsadzie, zakopując roślinę aż do nasady zielonych części liści.
Możemy również przeprowadzić kopczykowanie, czyli podsypywanie pora ziemią, co pozwoli uzyskać dłuższą część wybieloną łodygi. Zabieg ten będzie też pomocny w przypadku odmian pora, które zimujemy.
Pielęgnacja porów
Pory wymagają dokarmiania. W ciągu sześciu tygodni po umieszczeniu sadzonek w glebie warto wzbogać ją nawozem lub gnojówką. Ważne jest oczywiście regularne podlewanie i odchwaszczanie porów.
Zwróćmy też uwagę na to, co sadzimy przed porami oraz w ich bezpośrednim sąsiedztwie. Zasada zmianowania i uprawy współrzędnej w tym przypadku mówi o sadzeniu porów w innym miejscu niż warzywa cebulowe.
Jeśli zaś chodzi o dobry przedplon i zalecane sąsiedztwo dla porów, to mogą to być warzywa kapustne, szpinak, pomidory, sałata, a także marchew i pietruszka.
Zobacz także: