Moja winorośl przetrwa każdą zimę. Tak ją zabezpieczam przed mrozem
Domowe winogrona dają naprawdę sporo radości. Teraz rośliny powoli szykują się na chłodniejszą część roku. Jednak zanim będą gotowe na zmianę temperatur, trzeba je odpowiednio zabezpieczyć.
Winorośle dobrze radzi sobie zimą, niebezpieczne są dla niego pierwsze przymrozki jesienią, a także wiosną. Właśnie dlatego musimy rośliny odpowiednio przygotować. Niżej podpowiemy, jak to zrobić.
Dlaczego winorośle trzeba przygotować na zimę?
W zimie winorośle przechodzi w stan spoczynku. Wszystkie elementy rośliny są zdrewniałe i świetnie znoszą naprawdę niskie temperatury. Jednak zanim przyjdzie taki moment, musi jeszcze przetrwać pierwsze mrozy.
Winorośle zabezpieczamy tak naprawdę na czas jesiennych i wiosennych przymrozków. To właśnie w tym czasie może przemarznąć. Poza tym roślina ta nie najlepiej znosi długi czas, kiedy mróz utrzymuje się, ale nie pada śnieg.
Szczególną uwagę należy poświęcić młodym rośliną, które jeszcze nie są dobrze ukorzenione. Kiedy dokładnie zabezpieczać winorośle? Poniżej wyjaśniam, jak i kiedy osłonić roślinę.
Kiedy zabezpieczyć winorośle przed zimą?
Za zabezpieczenie winorośli na zimę warto zabrać się już w listopadzie. Czasem jeszcze w grudniu możemy wykonać ten zabieg. Wszystko zależy od tego, jaka pogoda panuje za oknem.
Winorośle warto okrywać jak najpóźniej. Dzięki temu rośliny będą miały szansę na zahartowanie. Sposobów na okrycie roślin na zimę jest kilka. Warto zastanowić się nad najlepszą opcja już teraz.
Winogrona możemy zabezpieczyć poprzez kopczykowanie . Metoda ta polega na obsypaniu nasady rośliny kopcem z ziemi, trocin lub kompostu o wysokości około 30 cm. Jakie są inne metody? Podpowiemy poniżej.
Jak zabezpieczyć winogrona na zimę?
Winogrona możemy okryć też bez zdejmowania pędów. Świetnie sprawdzi się do tego mata słomiana lub włóknina. Przed tym zabiegiem najlepiej rośliny wcześniej przyciąć. Poza tym możemy zdjąć pędy i obsypać je ziemią.
Zabezpieczenie winogron na zimę jest bardzo ważne. Sprawdź też, czym podlewać winogrona, żeby mieć mnóstwo owoców.