DomekIOgrodek.pl Ogród i taras Największe błędy podczas zimowego kompostowania. Tak wyjałowisz naturalny nawóz
canva/Alkindza

Największe błędy podczas zimowego kompostowania. Tak wyjałowisz naturalny nawóz

18 grudnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kompostowanie letnie znacząco różni się od kompostowania zimowego. Przy niskich temperaturach i niekorzystnych warunkach atmosferycznych powstaje ryzyko wyjałowienia całego nawozu i zmarnowania naszej ciężkiej pracy.

Wystarczy jeden błąd, a kompost z bogatego w próchnicę stanie się produktem totalnie nieprzydatnym w ogrodzie. Zimą nigdy nie rób tego z rozkładającą się materią organiczną.

Kompost to najlepszy nawóz

Kompost to nic innego, jak w pełni organiczny, bogaty w próchnicę nawóz, który bez trudu możemy przygotować w swoim ogrodzie. W procesie rozkładu kluczową rolę odgrywają mikroorganizmy, a także dżdżownice.

To właśnie ze względu na nie zimowe kompostowanie wymaga od nas szczególnej uwagi. Wystarczy jeden błąd, a organizmy odpowiedzialne za rozkład resztek po prostu zginą, wyjaławiając tym samym cały nawóz.

Do kompostownika pod żadnym pozorem nie wrzucaj łodyg, liści i kwiatów z chorych roślin. Nie mogą się tam również znaleźć resztki produktów nabiałowych, kości, resztki mięsa i ryb. Gdy to zrobisz, cały kompost zostanie skażony.

zimowe kompostowanie.jpg

Tak zabezpieczysz kompost przed mrozem i przyspieszysz rozkład materii organicznej

Proces rozkładu trwa około 10 miesięcy, jednak czas ten możesz nieco skrócić, by cieszyć się dobrym nawozem już na wiosnę. Wierzchnią warstwę przykryj związkiem organicznym bogatym w azot. Może to być obornik, skoszona trawa lub gnojówka z pokrzyw.

Na warstwę materii bogatej w azot rozłóż dodatkowo słomę, korę lub całość przykryj agrowłókniną bądź zwykłą tekturą i zabezpiecz tak, by warstwa ochronna nie spadła podczas silnego wiatru. W ten sposób stworzysz idealne warunki do tego, by nawóz mógł „pracować” całą zimę.

Nie popełniaj tych błędów podczas zimowego kompostowania

Kompost zimą powinien leżeć. Nie przerzucaj go i nie dolewaj do niego wody. Dlaczego to takie ważne? Za rozkład materii organicznej i tworzenie próchnicy odpowiedzialne są mikroorganizmy, również dżdżownice i mniejsze owady, które znajdują się w niższych partiach kompostownika.

Mają tam idealne warunki do życia i ochronę przed śniegiem i niskimi temperaturami. Jeśli przerzucisz kompost lub wlejesz do niego wodę i wymieszasz, zabijesz żyjątka, dzięki którym nawóz staje się w pełni wartościowy. Po prostu go wyjałowisz.

zimowe kompostowanie.jpg
canva/fotomen

Zobacz także:

Prawie każdy źle wyciska czosnek. Z tego przyrządu korzysta się inaczej
Jak zadbać o piękny zapach w domu? Tej metody lepiej nie stosować
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawca portalu Domek i Ogródek. Prywatnie fanka klasycznego rocka, kryminałów i egzotycznych roślin doniczkowych. Codziennie przygotowuję dla was garść newsów i porad, by ułatwić wam porządki i zdradzić, jak pielęgnować kwiaty, by były piękne i zdrowe.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy