DomekIOgrodek.pl Kuchnia Nałóż pastę do zębów na nóż i potrzyj. Będzie jak nowy
Screen z kanału YouTube Smart Fox

Nałóż pastę do zębów na nóż i potrzyj. Będzie jak nowy

12 maja 2023
Autor tekstu: Kamil Świętek

Ostry nóż w kuchni to podstawa, ale ostrzenie noża co kilka dni doprowadza Cię do szału? Sprawdź triki najlepszych szefów kuchni i przywróć swoje noże do stanu idealnego w kilka minut. Możesz nie wierzyć, ale pasta do zębów ma więcej zastosowań niż myślisz.

Ostrzenie noża – kolejne zastosowanie pasty do zębów

W przedmiotach codziennego użytku tkwi wiele zastosowań, o których nie miałeś pojęcia. Pasta do zębów może być używana nie tylko do polerowania Twoich zębów ale również sprzętów kuchennych. Dzięki swoim właściwościom ściernych perfekcyjnie domywa zacieki z kawy i herbaty, poleruje meble oraz pomaga pozbyć się ciężkich zabrudzeń takich jak farba malarska.

Pasta do zębów wykorzystywana może być również do polerowania szkiełka zegarków albo lamp samochodowych. Jej właściwości ścierne doceniono także w branży gastronomicznej. Zastanówmy się, koro nóż ostrzy się poprzez szlifowanie, to pasta do zębów o właściwościach ściernych powinna zagwarantować ten sam efekt.

Czy tak jest w istocie?

Brał udział w programie „Nasz nowy dom”. Jego szczere wyznanie o Dowbor wzrusza do łez
Czarne złoto ogrodników. Działa cuda na rośliny

Dlaczego ostrzenie noża jest takie ważne?

Jak już wiesz, pasta do zębów sprawdza się w usuwaniu zabrudzeń, dlatego jest wykorzystywana w wielu dziedzinach życia. Gastronomia zdecydowanie jest jedną z nich. Kucharze notorycznie ostrzą swoje noże, by zagwarantować klientom najwyższą jakość potraw.

Wiedzieliście, że smak warzyw i owoców uzależniony jest od ostrości noża? Zgniecione warzywa nie dość, że tracą estetyczny wygląd, to jest pozbawiane są zawartej w nich wody. Spróbujcie przekroić ogórka tępym i naostrzonym nożem. Zobaczycie różnice.

Przejdźmy do punktu kulminacyjnego. Przygotuj sobie nóż, pastę do zębów i kubek, by przejść do następnego punktu.

Ostrzenie noża.jpg
canva/OsvaldoDip


Ostrzenie noża pastą do zębów i porcelanowym kubkiem? Kulinarny trik szefów kuchni!

Jako, że ostry nóż to podstawa, a jego ciągłe ostrzenie znacznie zmniejsza żywotność materiałów, pokażemy Ci sposób dzięki któremu raz na zawsze pożegnasz się z klasyczną ostrzałką.

Zaczynamy:

  • Dokładnie umyj i osusz nóż.
  • Posmaruj nóż pastą do zębów tak by był nią w całości pokryty.
  • Odwróć kubek do góry dnem i postaw go na stole.
  • Przesuń kilkukrotnie odpowiednio przygotowany róż ostrą stroną po rancie denka. Pamiętaj aby kąt natarcia ostrza wynosił około 30 stopni.

Gotowe! Teraz po raz kolejny dokładnie umyj nóż i ciesz się odnowionym narzędziem kuchennym. Prawda że proste?

Nie uwierzycie kto poprowadzi „Nasz nowy dom”. W końcu wyszło na jaw
Brudne fugi w łazience odświeżysz za grosze. Domowa pasta jest hitem
Tagi: Kuchnia
Obserwuj nas w
autor
Kamil Świętek

Redaktor portalu Domek i Ogródek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy