Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Nie wyrzucaj korka po winie. Ma 2 cudowne zastosowania w ogrodzie i domu
Aneta Wyszyńska
Aneta Wyszyńska 27.03.2023 10:25

Nie wyrzucaj korka po winie. Ma 2 cudowne zastosowania w ogrodzie i domu

Korki od wina
canva/marylooo

Korek od wina, dość często ląduje w koszu. Jednak czy wiedzieliście, że ma on wiele zastosowań i nie koniecznie, swoją drogę musi kończyć tam, gdzie śmieci? Przekonajcie się sami, do czego możecie wykorzystać korek od wina.

Korek od wina i owoce

Nie wyrzucaj korka po winie. Zamiast tego przetnij go na pół i umieść w miejscu przechowywania owoców np. misce. Ten bardzo dobrze wchłonie wilgoć, a to wpłynie pozytywnie na zdrowe przysmaki.

Dodatkowo korek od wina uchroni nasze owoce przed muszkami owocowymi oraz komarami. Te, będą omijać je z daleka.
Przy tej metodzie należy wymieniać korek co tydzień, dlatego warto mieć nieco większy ich zapas.

Zużyte korki od wina.png
canva/unclepodger
Posiej buraki obok tych roślin. To sekret plonów nie z tej ziemi

Na ratunek kuchni

Zdarzyło Ci się przypalić bigos podczas gotowania? Spokojnie, możesz śmiało wykorzystać korek po winie, aby sprostać kuchennej katastrofie.

Najpierw musimy przełożyć naszą potrawę do czystego garnka. Przy okazji pozbędziemy się składników, które uległy przypaleniu. Wkładamy korek od wina, a ten w dosłownie kilka chwil wciągnie nieprzyjemny zapach spalenizny, a bigos odzyska swój wyśmienity smak.

Korek możesz również wykorzystać jako darmowy klips do opakowań. Wystarczy przeciąć go na pół, ale nie do końca i gotowe!

Korek do wina jako rozpałka do grilla

Robi się coraz cieplej, więc już niebawem zacznie się sezon grillowy. A to oznacza robienie smacznego jedzenia na świeżym powietrzu. 

Jeśli zdarzyło się, że spontanicznie pojechałeś z rodziną, czy przyjaciółmi na działkę, na grilla, a nie masz rozpałki, to wykorzystaj korki od wina. Wystarczy zamoczyć je w alkoholu, włożyć do środka grilla i podpalić.

Zatyczki od wina spalą się wolniej, więc są bardzo dobre w utrzymaniu ognia.

Tagi: Kuchnia