Nie wyrzucaj ziemi po warzywach uprawianych w donicach. Nie uwierzysz, do czego się przyda
Uprawianie warzyw w pojemnikach jest coraz popularniejsze. Możemy w ten sposób uprawiać własne warzywa, nawet jeśli nie mamy ogrodu. Pojemniki czy donice mogą stać na balkonie czy nawet okiennym parapecie.
Posiadacze ogrodów także często decydują się na uprawy warzyw w pojemnikach. Ziemia po warzywach uprawianych w donicach lub pojemnikach może zostać ponownie wykorzystana. Ale musimy ją odpowiednio przygotować.
Ziemię trzeba najpierw oczyścić ze szkodników
Aby ponownie użyć ziemię spod warzyw musimy najpierw ją dokładnie przejrzeć. Rozsypujemy ziemię na folię i sprawdzamy, czy nie ma w niej np. jaj ślimaków, larw lub innych szkodników.
Jeśli jakieś zauważymy musimy się ich pozbyć. Szkodniki możemy usunąć ręcznie lub zaopatrzyć się w specjalny środek w sklepie ogrodniczym. Na szkodniki skutecznie zadziałają też żółte tablice lepowe.
Zwolennicy naturalnych metod mogą wykorzystać wrotycz, znany ze swoich właściwości odstraszających szkodniki glebowe.
Ziemię z pojemników możemy użyć ponownie
Tak oczyszczoną z ewentualnych szkodników ziemię dobrze jest nawieźć przed ponownym użyciem. Możemy dodać trochę nowego podłoża, obornika, kompostu i od razu rozsypać na grządki w ogrodzie.
Możemy też zachować ją na następny sezon. W tym celu musimy zadbać o jej właściwe przechowanie przez zimę. Przesypujemy ziemię do pojemników z dodatkiem świeżego podłoża, kompostu i nawozu mikroelementowego i tak zostawiamy.
Jeśli mamy odpowiednio dużo miejsca zostawiamy ziemię na folii, mieszamy z nawozem i dopiero wiosną przekładamy do pojemników. Do tak przechowywanej ziemi możemy jesienią dodawać kolejne porcje składników odżywczych czy wapno.
Ziemia po warzywach może wymagać kompostowania
Często podłoża ogrodnicze po uprawianych w pojemnikach warzywach są przerośnięte korzeniami i nie nadają się do ponownego użycia. Tak dzieje się np. po uprawie doniczkowej papryki i pomidorów.
Podłoże można wtedy przekompostować. Jeśli uprawiane rośliny były zdrowe kompostowanie powinno zająć do 2 lat. Zdarza się jednak, że będziemy na to potrzebować nawet 5 lat. Dopiero po takim czasie szkodniki i patogeny wyginą.
Jeśli uprawiasz sam warzywa i borykasz się z tym, że nie wszystkie zdążą dojrzeć przed zimą, dowiedz się więcej o uprawach.
Zobacz także:
- Jesienne prace w ogrodzie. Czy wiesz o nich wszystko? [QUIZ]
- Zapomnij o szkodliwej chemii. Tego oprysku mszyce boją się jak ognia
- Jesienią moja mama zawsze robi jedną rzecz przy magnoliach. Wiosną ogród wygląda nieziemsko