DomekIOgrodek.pl
obierki

Canva.com

Obierki z ziemniaków można wykorzystać na kilka sposobów. Przydadzą się w kuchni

13 Października 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Augustyniak

Udostępnij:

Obierki z ziemniaków traktowane są zazwyczaj jako odpad, którego już w żaden sposób nie da się wykorzystać. Okazuje się jednak, że to nieprawda. Z obierków można zrobić nawet frytki, chipsy, czy bulion. Wystarczy tylko odrobina kreatywności.

Obierki z ziemniaków mogą okazać się równie cenne, co same ziemniaki i co ciekawe, wcale niemniej smaczne. Wszystko zależy od tego, jak je przygotujemy.

Obierki z ziemniaków - jak je wykorzystać?

Bardzo ciekawym sposobem jest przygotowanie obierków w tzw. tempurze. Ten sposób obróbki termicznej znany jest zapewne wszystkim fanom sushi. Jak zatem zrobić idealne ciasto, w którym moglibyśmy smażyć obierki? Wystarczy wymieszać jajko z 80 g mąki pszennej, 20 g mąki kukurydzianej i 200 ml wody gazowanej. Zanurzamy w mieszaninie skórki i smażymy na rozgrzanym oleju.

Lech Wałęsa

Lech Wałęsa powiedział, co stanie z domem po jego śmierci. Żona tego nie popiera

CZYTAJ DALEJ

Chipsy z obierków

To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla chipsów dostępnych w sklepach. Jak przygotować chipsy z obierków? Ziemniaki trzeba najpierw dokładnie umyć i wysuszyć, a później obrać tak, by skórki były jednakowej grubości. Obierki polewamy oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Bulion z obierków

Jednym z ciekawszych zastosowań obierków jest wykorzystanie ich do ugotowania bulionu. Zdrowy, aromatyczny wywar jest podstawą smacznej i pożywnej zupy, dlatego warto poznać prosty sposób na jego przygotowanie.

By ugotować aromatyczny bulion, należy wymieszać obierki z ziemniaków z obierkami z marchewki, końcówkami cukinii, liśćmi pora, obierkami cebuli. Następnie trzeba zalać je wodą i dodać przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Tak przygotowaną miksturę powinniśmy gotować przez ok. 1,5 godziny.

Gotowy bulion możemy podzielić na porcje i zamrozić.

Źródło: Magazyn-kuchnia.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka

  • Rośliny chronione w Polsce – co powinieneś wiedzieć?

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@domekiogrodek.pl

Katarzyna AugustyniakAutor

Redaktor

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

sól

Porady domowe

Sól ma wiele zastosowań. Jedno z nich doskonale zwalcza chwasty

Czytaj więcej >
pralka

Porady domowe

Jak odkamienić pralkę? Znamy trzy niezawodne sposoby

Czytaj więcej >
mycie

Porady domowe

Trzy popularne produkty, których nie powinno się myć. Wiele osób popełnia błąd

Czytaj więcej >
banan

Porady domowe

Prosty trik ze skórką od bananów. Niezawodny sposób na domowy nawóz

Czytaj więcej >

Porady domowe

Fusy po kawie kawie genialnie sprawdzą się przy sprzątaniu kuchenki

Czytaj więcej >

Porady domowe

Soda oczyszczona zniweluje nieprzyjemny zapach z pralki. Wystarczy wsypać ją do dozownika na proszek

Czytaj więcej >