Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Obierki z ziemniaków można wykorzystać na kilka sposobów. Przydadzą się w kuchni
Katarzyna Augustyniak
Katarzyna Augustyniak 13.10.2021 02:00

Obierki z ziemniaków można wykorzystać na kilka sposobów. Przydadzą się w kuchni

obierki
Canva.com

Obierki z ziemniaków traktowane są zazwyczaj jako odpad, którego już w żaden sposób nie da się wykorzystać. Okazuje się jednak, że to nieprawda. Z obierków można zrobić nawet frytki, chipsy, czy bulion. Wystarczy tylko odrobina kreatywności.

Obierki z ziemniaków mogą okazać się równie cenne, co same ziemniaki i co ciekawe, wcale niemniej smaczne. Wszystko zależy od tego, jak je przygotujemy.

Obierki z ziemniaków - jak je wykorzystać?

Bardzo ciekawym sposobem jest przygotowanie obierków w tzw. tempurze. Ten sposób obróbki termicznej znany jest zapewne wszystkim fanom sushi. Jak zatem zrobić idealne ciasto, w którym moglibyśmy smażyć obierki? Wystarczy wymieszać jajko z 80 g mąki pszennej, 20 g mąki kukurydzianej i 200 ml wody gazowanej. Zanurzamy w mieszaninie skórki i smażymy na rozgrzanym oleju.

Chipsy z obierków

To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla chipsów dostępnych w sklepach. Jak przygotować chipsy z obierków? Ziemniaki trzeba najpierw dokładnie umyć i wysuszyć, a później obrać tak, by skórki były jednakowej grubości. Obierki polewamy oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Bulion z obierków

Jednym z ciekawszych zastosowań obierków jest wykorzystanie ich do ugotowania bulionu. Zdrowy, aromatyczny wywar jest podstawą smacznej i pożywnej zupy, dlatego warto poznać prosty sposób na jego przygotowanie.

By ugotować aromatyczny bulion, należy wymieszać obierki z ziemniaków z obierkami z marchewki, końcówkami cukinii, liśćmi pora, obierkami cebuli. Następnie trzeba zalać je wodą i dodać przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Tak przygotowaną miksturę powinniśmy gotować przez ok. 1,5 godziny.

Gotowy bulion możemy podzielić na porcje i zamrozić.

Źródło: Magazyn-kuchnia.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: [email protected]