Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Pokrusz i rozsyp na grządkach. Szczypiorek wystrzeli w górę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.06.2024 14:35

Pokrusz i rozsyp na grządkach. Szczypiorek wystrzeli w górę

szczypiorek
Fot. Fot. Shutter/Gorloff-KV

Szczypiorek to jedno z podstawowych warzyw, jakie mamy w swoich ogródkach. Mimo, iż nie jest wymagający w uprawie, u jednych rośnie, a u innych marnieje na grządkach. Dlaczego szczypiorek nie rośnie?

Poznaj podstawowe błędy w uprawie warzywa. Zastosuj nawóz, po którym Twój szczypiorek momentalnie wystrzeli w górę. Będzie duży, smaczny i pachnący przez cały sezon.

Dlaczego szczypiorek nie rośnie?

Szczypiorek jest prosty w uprawie. Nie toleruje jednak błędów, które może popełnić każdy z nas. Jeśli pielęgnacja warzywa jest nieprawidłowa, szczypiorek będzie marny, a jego liście słabe i suche. Stracą również smak.

Szczypiorek najlepiej rośnie w miejscach z rozproszonym światłem. Zbyt mocna ekspozycja na promienie słoneczne powoduje, że warzywo marnieje. Bardzo ważne jest również podlewanie. Szczypiorek lubi ziemię stale wilgotną, ale nie przelaną.

Najważniejszym jednak błędem w uprawie jest posadzenie go w glebie o kwaśnym odczynie pH. Szczypiorek wtedy nigdy nie urośnie. Warzywo do wzrostu potrzebuje wapnia i zasadowego odczynu. Wtedy będzie duży i smaczny. Jak sprawdzić pH gleby domowym sposobem?

szczypiorek.jpg
Fot. Canva/Leeser

 

Po tym nawozie szczypiorek wystrzeli w górę

Najlepszym nawozem dla szczypiorku są skorupki jajek. Wystarczy, że wysuszysz je, pokruszysz i rozsypiesz na grządkach. Skorupki będą stopniowo uwalniać cenne substancje odżywcze, w tym wapń, a dodatkowo stworzą barierę ochronną, przez którą ślimaki nie przejdą.

Szczypiorek możesz podlewać również wodą po gotowaniu jajek. To alternatywa dla skorupek. Pamiętaj jednak, by do wody nie dodawać wtedy ani grama soli. Przyprawa zniszczy uprawy.

Skorupki jajek nie tylko pod szczypiorek

Pokruszone skorupki jajek będą świetnym nawozem dla wszystkich roślin, które potrzebują gleby o zasadowym pH. Zawarty w nich wapń neutralizuje kwaśny odczyn ziemi, co ma znaczący wpływ na wzrost warzyw, owoców i roślin ozdobnych.

Skorupki warto rozsypać między innymi pod cukinią, pomidorami, fasolą, dereniem, lawendą, czy paprotkami. Zasadową glebę lubią także berberysy, wiśnie, grusze, jaśminowce, czy cisy. 

Pamiętaj, by przed zastosowaniem skorupek jajek jako nawozu upewnić się, czy roślina, którą chcesz zasilić preferuje taki odczyn gleby. Rośliny kwasolubne nie tolerują takiego nawozu. Pod nie zastosuj fusy z kawy.

skorupki jajek.jpg
Fot. Canva/Ani_Ku

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10