Prawie każdy źle wyciska czosnek. Z tego przyrządu korzysta się inaczej
Czosnek. Nie ma chyba bardziej aromatycznego i uniwersalnego warzywa, które pasuje niemal do każdego dania i w każdej postaci. Czosnek jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Uważany jest za naturalny antybiotyk i lek wzmacniający odporność.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mało kto jednak korzysta z urządzenia tak, jak powinien. Niemal każdy popełnia podstawowy błąd.
Pyszny dodatek do wielu dań
Czosnek możemy dodać do dosłownie każdej, wytrawnej potrawy. Rewelacyjnie wzbogaca aromat zup i sosów. Podkreśla smak każdego rodzaju mięsa, w tym ryb. Czosnek możemy dodawać do sałatek, a także domowych kiszonek.
Do niektórych potraw potrzebujemy całych ząbków czosnku. Do innych siekane ząbki lub przeciśnięte przez praskę. Bardzo drobne warzywo doskonale sprawdzi się do przyrządzania past lub sosów sałatkowych.
Okazuje się jednak, że wielu z nas nie potrafi poprawnie wycisnąć czosnku i korzysta z praski inaczej, niż powinien. Jak zrobić to poprawnie?
Jak poprawnie korzystać z praski do czosnku?
Zasada jest wszystkim znana - wkładamy ząbek czosnku do praski, a następnie zgniatamy. Jest tu jednak pewien haczyk. Okazuje się, że niewielu z nas wie, jak ten czosnek do praski włożyć.
Zwykle najpierw obieramy każdy ząbek, przez co tracimy czas. Praska obierze go za nas. Wkładajmy więc ząbki razem z łupinką. Łupinka zostanie w koszyczku praski, będzie o wiele szybciej i prościej.
Jak wyczyścić praskę do czosnku?
W koszyczku praski do czosnku zalegają reszki warzywa i łupinki. Resztek tych nie pozbędziemy się przy pomocy zwykłej gąbki do naczyń. Tu z pomocą przychodzi zwykła oliwa lub olej. Wlejmy odrobinę produktu do koszyczka.
Teraz resztki wyciągniemy bez trudu przy pomocy szczoteczki lub wykałaczki. Tłuszcz bez trudu je odklei. Po doczyszczeniu praski myjemy ją pod bieżącą wodą. Gotowe!
Zobacz także:
- Odkąd znam ten sposób, nie kupuję już środków do nabłyszczania. Liście lśnią po produkcie z kuchni
- Co zimą dzieje się z jedzeniem na balkonie? Już nigdy nie wyniesiesz tam garnków
- Zapomnij o wielogodzinnym namaczaniu. Przypalony garnek doczyścisz w kilka minut