Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Co zimą dzieje się z jedzeniem na balkonie? Już nigdy nie wyniesiesz tam garnków
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 16.12.2023 09:15

Co zimą dzieje się z jedzeniem na balkonie? Już nigdy nie wyniesiesz tam garnków

jedzenie na balkonie
canva/As Image’s, Robert Knesche

Idą święta, a to często oznacza ogromne ilości jedzenia. Odwiedzają nas bliscy, a potraw nie może dla nikogo zabraknąć. Jednak w takiej sytuacji, często brakuje nam miejsca w lodówce, więc jedzenie ląduje w garnkach na balkonie lub za oknem na parapecie.

Na zewnątrz jest chłodno. W wielu miejsca termometry wskazują temperaturę poniżej zera. Dlatego wystawienie jedzenia wydaje się dobrym pomysłem. Czy na pewno? Okazuje się, że lepiej poszukać dodatkowego miejsca w lodówce.

Balkon kontra lodówka

Kiedy na zewnątrz temperatura spada, często wybieramy balkon albo parapet, jako dodatkowe miejsce do przechowywania jedzenia. W okresie świąt Bożego Narodzenia potrzebujemy naprawdę sporo dodatkowej przestrzeni.

Wydaje nam się, że na balkonie lub parapecie warunki są podobne do tych, które panują w lodówce. Jednak urządzenie działa zupełnie inaczej. Na zewnątrz nie mamy kontroli nad tym, jak ciepło lub zimno jest.

Na jedzenie na balkonie lub parapecie może świecić słońce za dnia. Wieczorami robi się znacznie chłodniej. Jak to wpływa na potrawy i dlaczego lepiej zrezygnować z trzymania ich na zewnątrz?

balkon
Canva / VVargas, Getty Images

Nie trzymaj jedzenia na balkonie

Zanim kolejny raz wystawisz potrawy na zewnątrz, zastanów się nad konsekwencjami. Jedzenie trzymane na balkonie może znacznie szybciej się popsuć. Wszystko dlatego, że nie możemy kontrolować, w jakiej temperaturze jest trzymane.

Optymalna temperatura do przechowywania potraw to 4 stopnie Celsjusza. Na zewnątrz często jest chłodniej. Zwłaszcza wieczorami. Jest jeszcze jeden powód, który powinien zniechęcić do przechowywania tak żywności.

Jedzenie w lodówce może zostać zanieczyszczone

Kolejnym problemem może być zanieczyszczenie jedzenia. Garnki zwykle nie są tak szczelne, żeby do środka nie mogły dostać się zarazki i inne nieczystości. Do czego może to doprowadzić?

Zanieczyszczone i źle przechowywane jedzenie może prowadzić do dolegliwości trawiennych, a w skrajnych przypadkach do silnego zatrucia. Dlatego znacznie lepiej jest przygotować mniej potraw, ale tak, żeby wszystkie zmieściły się w lodówce.

nakładanie zupy
Canva / pixelshot

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10