Co zimą dzieje się z jedzeniem na balkonie? Już nigdy nie wyniesiesz tam garnków
Idą święta, a to często oznacza ogromne ilości jedzenia. Odwiedzają nas bliscy, a potraw nie może dla nikogo zabraknąć. Jednak w takiej sytuacji, często brakuje nam miejsca w lodówce, więc jedzenie ląduje w garnkach na balkonie lub za oknem na parapecie.
Na zewnątrz jest chłodno. W wielu miejsca termometry wskazują temperaturę poniżej zera. Dlatego wystawienie jedzenia wydaje się dobrym pomysłem. Czy na pewno? Okazuje się, że lepiej poszukać dodatkowego miejsca w lodówce.
Balkon kontra lodówka
Kiedy na zewnątrz temperatura spada, często wybieramy balkon albo parapet, jako dodatkowe miejsce do przechowywania jedzenia. W okresie świąt Bożego Narodzenia potrzebujemy naprawdę sporo dodatkowej przestrzeni.
Wydaje nam się, że na balkonie lub parapecie warunki są podobne do tych, które panują w lodówce. Jednak urządzenie działa zupełnie inaczej. Na zewnątrz nie mamy kontroli nad tym, jak ciepło lub zimno jest.
Na jedzenie na balkonie lub parapecie może świecić słońce za dnia. Wieczorami robi się znacznie chłodniej. Jak to wpływa na potrawy i dlaczego lepiej zrezygnować z trzymania ich na zewnątrz?
Nie trzymaj jedzenia na balkonie
Zanim kolejny raz wystawisz potrawy na zewnątrz, zastanów się nad konsekwencjami. Jedzenie trzymane na balkonie może znacznie szybciej się popsuć. Wszystko dlatego, że nie możemy kontrolować, w jakiej temperaturze jest trzymane.
Optymalna temperatura do przechowywania potraw to 4 stopnie Celsjusza. Na zewnątrz często jest chłodniej. Zwłaszcza wieczorami. Jest jeszcze jeden powód, który powinien zniechęcić do przechowywania tak żywności.
Jedzenie w lodówce może zostać zanieczyszczone
Kolejnym problemem może być zanieczyszczenie jedzenia. Garnki zwykle nie są tak szczelne, żeby do środka nie mogły dostać się zarazki i inne nieczystości. Do czego może to doprowadzić?
Zanieczyszczone i źle przechowywane jedzenie może prowadzić do dolegliwości trawiennych, a w skrajnych przypadkach do silnego zatrucia. Dlatego znacznie lepiej jest przygotować mniej potraw, ale tak, żeby wszystkie zmieściły się w lodówce.
Zobacz także:
- Wsyp do zlewu i zalej octem. Efekt będzie natychmiastowy
- Będą robić ważne kontrole, zacznie się w styczniu. Gdy zapukają, lepiej otworzyć
- Jak dobrze znasz bożonarodzeniowe zwyczaje? TYLKO nieliczni zdobywają 10 na 10 punktów