DomekIOgrodek.pl Kuchnia Przepyszne danie z kwiatów na Dzień Matki. Ucieszy się
Fot. Canva/romiri, Getty Images

Przepyszne danie z kwiatów na Dzień Matki. Ucieszy się

25 maja 2024
Autor tekstu: Kamil Świętek

Gdyby tak zrobić mamie niespodziankę i przygotować jej nietypowy bukiet, który potem można by… dodać do dania? Brzmi jak abstrakcja? Poczekajcie, aż dowiecie się jakich kwiatów użyjemy do przygotowania nietypowego dania.

Okazuje się bowiem, że kwiaty cukinii stanowią dosłownie eksplozję smaków, chociaż mało kto jest na tyle odważny, aby dodać pięknie wyglądające kwiaty wprost do posiłku.

Wszystko zaczyna się od ziaren

Skoro podstawą naszego dania będzie cukinia, zastanówmy się, skąd ją wziąć. Ze sklepu? Można, ale czy wówczas danie będzie wyjątkowe? To może własne uprawy?

Oczywiście teraz nie zdążycie już jej wyhodować, ale kto powiedział, że nie można się odezwać do życzliwego sąsiada albo skoczyć szybko na działkę po naprawdę dorodny okaz?

Jeśli zagwarantowaliście swoim roślinkom dobrze nasłonecznione stanowisko o lekko zasadowym odczynie gleby, nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem pięknej cukinii .

Kwiaty 3.jpg
Fot. Canva/romiri, Getty Images

Ten dodatek poprawi smak cukinii

Pozostańmy jeszcze na moment przy uprawach. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego cukinie z domowego ogródka mają w sobie o wiele więcej smaku od sklepowych odpowiedników?

Zawdzięczają to mało wyrafinowanemu nawozowi. Smak cukinii znacząco może pokręcić użycie obornika bydlęcego (może być w formie granulatu). Wystarczy wsypać około 2 garści w dołku, w którym zasadzimy cukinię, a ta wyda wspaniałe plony.

Takiego prezentu żadna mama się nie spodziewa

Cukinia wybrana? Teraz pora poszukać kwiatków. Spokojnie, nie musicie daleko chodzić. Zerwijcie kilka żółtych kwiatów cukinii i biegnijcie do kuchni – zaraz powiemy wam, co należy z nimi zrobić.

Pomińmy przygotowanie samej cukinii – pewnie i tak macie na nią swój własny sposób. Wiecie, jak przygotować kwiaty do spożycia? Wystarczy delikatnie je opłukać i osuszyć. Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła dodajemy kwiaty cukinii i smażymy przez pół minuty z każdej strony.

Tak przygotowane kwiaty doskonale uzupełnią danie. Ciekawym pomysłem jest podanie ich z ricottą i solą z dresingiem miodowym. Jeśli wasza mama lubi nietypowe, oryginalne połączenia smaków, będzie w siódmym niebie!

Kwiaty 2.jpg
Fot. Canva/Olgaorly, Getty Images

ZOBACZ TAKŻE:

Błędy przy podlewaniu ogórków. Zmniejszają plony
Tak wygonisz mrówki z ogrodu. Nie będą już niszczyły upraw
Obserwuj nas w
autor
Kamil Świętek

Redaktor portalu Domek i Ogródek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy