Przygotuj gnojówkę z bananów. Jest bezcenna w ogrodzie

Nawożenie podłoża to niezbędny element pielęgnacji roślin. Odpowiednia odżywka dostarcza niezbędnych substancji i składników, które przekładają się na szybszy wzrost, a także lepsze kwitnienie i owocowanie roślin.
Słowem, dobry nawóz to klucz do sukcesu w każdej uprawie i niezwodny sposób na zwiększenie plonów. Korzyści takie uzyskamy, stosując gnojówkę z bananów.
Naturalna gnojówka to najlepszy nawóz
Przewaga naturalnych nawozów nad sztucznymi jest niebagatelna. Domowa gnojówka jest tańsza, nie zawiera chemii, a przede wszystkim jest wysoce skuteczna. Dzięki niej uzyskamy dorodne warzywa i piękne kwiaty.
Gnojówkę bez trudu przygotujemy w domowym zaciszu. W tym celu wykorzystujemy resztki materii organicznej, które poddajemy procesowi fermentacji. Wytworzone w ten sposób aktywne związki i substancje odżywcze stymulują roślinę do wzrostu.
Każdy ogrodnik z pewnością wie, jak dobrym nawozem jej popiół drzewny albo jakie korzyści przynosi stosowanie gnojówki z pokrzywy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę ze skuteczności gnojówki z bananów.

Jak działa gnojówka z bananów?
Banany obfitują w cenne składniki odżywcze i minerały. Cechuje je wysoka zawartość potasu, który stymuluje rośliny do wzrostu, wzmacnia ich system korzeniowy i wspomaga proces zawiązywania kwiatów.
Gnojówka z bananów jest także bogata w magnez, fosfor i azot, które odpowiadają za intensywne plonowanie roślin i wzmacniają je, poprawiając ich odporność. Banany mają jeszcze jedną ważną z perspektywy uprawy roślin zaletę, mianowicie odstraszają szkodniki, szczególnie mszyce.
Gnojówką z bananów warto wzbogacić podłoże pod warzywa, np. pomidory i papryki, pod róże i inne krzewy kwitnące oraz owocowe, a także rośliny doniczkowe.
Jak przygotować gnojówkę z bananów?
Przepis na domową gnojówkę z bananów jest prosty. Wystarczy jedynie sukcesywnie zbierać skórki z bananów i umieścić je w pojemniku wypełnionym wodą. Zalane obierki pozostawiamy na kilka dni, by sfermentowały.
Uzyskany w ten sposób płyn spod bananów rozcieńczamy wodą w proporcji jeden do jednego. Tak przygotowanym nawozem podlewamy rośliny w co najmniej 14-dniowych odstępach czasu.
Banany w ogrodzie warto także zastosować w inny sposób. Skórki można zasuszyć i zmielić. Uzyskany w ten sposób nawóz w formie stałej można wykorzystać do wzbogacenia podłoża na grządkach i rabatach.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Amator w Ogrodzie na YouTube.
Zobacz także:
- Wymieszaj z fusami i rozsyp pod hortensją. Zakwitnie jak nigdy
- Piękne, drobne kwiatki zastąpią trawnik. Nie trzeba kosić
- Rozłóż wokół lubczyku. Będzie rósł jak na drożdżach













