Regularnie podlewam nim rozsadę papryki. Zbiory są ogromne
Papryka należy do najchętniej uprawianych warzyw w polskich ogródkach i szklarniach. Wystarczy kilka sprawdzonych sposobów, by cieszyć się obfitym zbiorami tych pysznych warzyw.
Papryka dostępna jest w wielu rozmaitych odmianach, ale bez względu na rodzaj zawsze świetnie smakuje i jest bardzo zdrowa. Warto ją wyhodować samodzielnie. Jak to zrobić?
Jak uprawiać paprykę?
Papryka kocha słońce i ciepło, dlatego najlepiej uprawiać ją nie w odkrytym gruncie, a w donicach, przygotowując rozsadę, a na późniejszym etapie umieszczając w szklarni. Od czego zacząć?
Nasiona papryki wybranej odmiany - doskonale w naszych warunkach sprawdzi się np. Roberta F1 lub Marta Polka - umieszczamy w spulchnionej, żyznej glebie. Podłoże warto dodatkowo wzbogacić kompostem.
Rozsada będzie dobrze czuła się w ciepłych pomieszczeniach, ponieważ papryka najlepiej rośnie w temperaturze powyżej 20 stopni. W takich warunkach nasionka zaczną kiełkować już po ok. dwóch tygodniach.
Pielęgnacja rozsady
Oprócz słońca i wysokiej temperatury papryka potrzebuje także oczywiście regularnego podlewania, które z czasem warto jednak ograniczać, a dodatkowo wietrzyć pomieszczenie - te zabiegi zahartują sadzonki przed przeniesieniem do gruntu.
Papryki sadzimy na stanowiskach słonecznych, najlepiej pod osłonami - w szklarni lub w tunelu. Sadząc paprykę, pamiętajmy o zmianowaniu, czyli zachowaniu odpowiedniej kolejności warzyw uprawianych w danym miejscu, a także o uprawie współrzędnej, czyli posadzeniu papryki w sąsiedztwie sprzyjających jej roślin, takich jak cebula i czosnek.
Aby sadzonki papryki dobrze przyjęły się na nowym miejscu, zdrowo rosły i obficie obrodziły, potrzebują regularnych “dostaw” składników odżywczych w formie nawozu.
Jaki nawóz do papryki? Po tej odżywce zbiory są ogromne
Skuteczną odżywkę do papryki przygotujemy w domu. Pomoże nam w tym wspomniana wcześniej cebula, z którą papryka wyjątkowo się “lubi”. Cebule obieramy i pozyskane w ten sposób łupiny gotujemy przez kilka minut w litrze wody.
Następnie wywar przecedzamy i mieszamy z ok. 4 łyżkami popiołu drzewnego. Popiół to doskonały nawóz, który uzyskamy ze spalania naturalnego drzewa w kominku lub grillu.
Gotowy nawóz do papryki wykorzystujemy do podlewania sadzonek już na etapie przygotowywania rozsady. Zabieg ten przeprowadzamy raz na dwa tygodnie.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z profilu infouprawa na YouTube
Zobacz także:
- Zamieniłam wodę na ten napar. Moja monstera wypuszcza liść za liściem
- Maliny to uwielbiają. Zrób przed latem, a zbierzesz wiadra owoców
- Co 2 tygodnie podlej nią rabarbar. Obrodzi jak nigdy