Nie kupuj do domu gotowej rzeżuchy. Lepiej zasadzić samodzielnie
Rzeżucha chyba od zawsze kojarzy nam się z nastaniem wiosny. Gdy mrozy odpuszczają, wielu z nas zaczyna hodować ją na parapecie, dzięki czemu możemy cieszyć się pyszną i wartościową zieleniną na naszych kanapkach.
Teraz gdy wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc, tym bardziej powinniśmy zadbać o obecność tych kiełków na świątecznym stole. Nie ulegaj jednak gotowym produktom ze sklepu - poniżej wyjaśniamy dlaczego.
Gotowa rzeżucha kupiona w sklepie może być niebezpieczna
Wielu z nas chcąc jak najszybciej dodać rzeżuchę do swoich ulubionych dań, wybiera gotową i niewinnie wyglądającą paczkę ze sklepu. Często jednak nie wiemy, że taki produkt może być bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia!
Chodzi tutaj głównie o sposób uprawy kiełków - nie znamy warunków, w jakich rosły. W ich hodowli stosuje się często specjalne chemiczne preparaty, które mają chronić przed pleśnią, jednak bywają one zawodne - ten proces i tak zachodzi.
Winne są plastikowe opakowania, w których umieszcza się rzeżuchę - bardzo łatwo zbierają one wilgoć, co powoduje, że kiełki się psują. Niestety istnieje też możliwość spożycia kiełków, które w procesie produkcji zostały skażone bakteriami e. Coli czy Salmonellą.
Dodatkowo zielenina często hodowana jest bez dostępu do światła, co powoduje, że ma znacznie mniej składników odżywczych i jej wpływ na nasze zdrowie nie jest już tak zbawienny. Poza tym cena jest duża wyższa niż koszt nasionek.
Rzeżucha najlepiej smakuje wyhodowana samodzielnie
Domowa uprawa tych kiełków jest banalnie prosta, dlatego warto zacząć jak najszybciej! Najpierw kup nasiona w supermarkecie czy sklepie ogrodniczym - wybierz te w papierowych opakowaniach, mają większą siłę kiełkowania.
Następnie wybierz odpowiedni pojemnik. Najlepiej, gdy będzie płaski i niezbyt głęboki. Wyłóż go watą czy ligniną i zadbaj o to, aby podłoże było lekko wilgotne - nie dopuść do tego, aby woda stała w naczyniu.
Teraz wysiej nasiona. Najlepiej zrobić to dość gęsto, ale tak, żeby na siebie nie nachodziły - utrudni to kiełkowanie. Potem spryskaj je wodą, co sprawi, że nie będą się przemieszczać. Całość ustaw w ciepłym i jasnym miejscu i podlewaj codziennie. Gdy rzeżucha osiągnie 4-5 cm, możesz ją spokojnie spożyć.
Jeśli zależy ci na uprawie różnych rodzajów kiełków, genialnym rozwiązaniem będzie specjalna minidoniczka przeznaczona do uprawy m.in. rzeżuchy. W ofercie Lidla możesz dostać zestaw 3 doniczek wysokiej jakości, w której kiełki urosną błyskawicznie i będą przepyszne! Kup w bardzo niskiej cenie [TUTAJ].
Źródło: haps.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:
Genialny trik ze skórką od banana. Cudownie działanie na rośliny
„Nasz nowy dom”: Takiego grzyba na ścianie Katarzyna Dowbor jeszcze nie widziała
Jak pozbyć się zapachu papierosów z domu? Zaskakujące rozwiązanie