Sadzonki pomidorów żółkną z 6 powodów. Uratuj rośliny
Piękna pogoda za oknem skłania nas do wzmożonych prac w ogrodzie. Nie zaskakuje fakt, że wiele osób w majówkę szczególną uwagę zwróciło na stan swoich pomidorów. W końcu rośliny te potrzebują szczególnej uwagi.
Niestety, jeśli przyjrzymy się bliżej naszym uprawom, możemy dostrzec, że nie wszystkie roślinki rozwijają się tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Jeśli zastanawialiście się kiedyś, dlaczego sadzonki pomidorów żółkną, mamy na to odpowiedź.
Dlaczego sadzonki pomidorów żółkną?
Pomidory zdecydowanie są roślinami, które wymagają szczególnej opieki. Nie chodzi tutaj wyłącznie o ich podatność na choroby. Żółknące sadzonki pomidorów, nazywane chlorozą wynikają z zahamowania wytwarzania chlorofilu.
Dlaczego sadzonki pomidorów żółkną? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie jest nieco skomplikowana. Owszem, chloroza odpowiada za kolor liści pomidorów, ale przyczyna tego stanu rzeczy nie jest jednoznaczna.
Zacznijmy jednak od najbardziej oczywistej kwestii. Pomidory to rośliny wymagające dużej ilości słońca do prawidłowego wzrostu. Jego niedobór zaburza proces fotosyntezy, co ogranicza wytwarzanie chlorofilu.
Przez te błędy pomidory żółkną
Jeśli zastanawiacie się, dlaczego sadzonki pomidorów żółkną, zwróćcie uwagę na to, czym nawozicie swoje pomidory . Jeśli cierpią one na niedobór: potasu, fosforu, azotu, żelaza, czy magnezu w glebie, wówczas mogą one żółknąć.
Warto sprawdzić również pH gleby. Zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa ziemia powoduje problemy z absorpcją niektórych składników mineralnych. Analizując skład gleby, zwróćcie również uwagę na jej stan nawodnienia. Rośliny te nie tolerują przelewania, gdyż powoduje ono gnicie ich korzeni.
Uratuj swoje pomidory. Nie wszystkie jeszcze stracone
Oczywiście odpowiedź na pytanie, dlaczego sadzonki pomidorów żółkną, może być prostsza, niż myślimy. Przykładowo trudne warunki środowiskowe, czy ataki patogenów i choroby roślin mogą powodować żółknięcie pomidorów.
Na szczęście te można uratować prostymi metodami, wykluczając poszczególne z wymienionych czynników. Jeśli macie pewność, że wilgotność i pH gleby jest w normie, wówczas warto podsypać rośliny dodatkową porcją nawozu.
Z kolei na ekstremalne temperatury może pomóc dodatkowe doświetlenie albo zaciemnienie niektórych obszarów szklarni. Zdajcie się na swoją kreatywność. Znając przyczyny żółknięcia sadzonek pomidorów, na pewno w krótkim czasie znajdziecie sposób na odratowanie uszkodzonej części upraw.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Geeky Greenhouse na YouTubie
ZOBACZ TAKŻE:
- Ten nawóz poprawi zbiory owoców i warzyw
- Żerują na młodych roślinach. Mogą zniszczyć cały ogród
- Polacy używają ich na potęgę. Nie wiedzą, że są rakotwórcze