DomekIOgrodek.pl
przechowywanie lemoniady

Pixabay/Comfreak

Sposób na przechowywanie lemoniady. Będzie dłużej świeża

7 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Weronika Dadok

Udostępnij:

Przepyszna i orzeźwiająca lemoniada to szczególnie lubiany napój w letnie dni. Nadchodzące upały są idealnym momentem, aby nauczyć się, jak zrobić to pyszne picie i delektować się nim każdego dnia na własnym balkonie. Przyrządzenie to jedno, bardzo ważne jest także przechowywanie lemoniady, aby dłużej pozostała świeża i smakowita.

Gdy nadchodzi letnia pogoda, najchętniej sięgamy po coś, co spowoduje, że zażyjemy choć trochę ochłody. W tym celu oczywiście genialnie sprawdzi się pyszna lemoniada z arbuza, cytryny, czy pomarańczy.

W tym artykule dowiesz się, jak przyrządzić domowy smakołyk, a następnie, w jaki sposób prawidłowo go przechowywać, aby nie tracił smaku i zachował odpowiednią świeżość.

Przygotowanie domowej lemoniady

Przygotowanie domowej lemoniady nie jest wcale takie trudne, z kolei efekty są naprawdę wspaniałe. Warto zatem zapoznać się ze wskazówkami i stworzyć doskonały napój na letni dni.

Zawilec znaczenie

Zaskakujące znaczenie zawilca

CZYTAJ DALEJ

Tradycyjna lemoniada powstaje z cytryn. Właśnie od tych owoców pochodzi nazwa napoju. Kwaśny smak i lekka słodycz to rewelacyjna kompozycja dla podniebienia.

Do przygotowania lemoniady nie potrzeba wiele składników. Wystarczą: 1 kilogram cytryn, 2 litry wody i 200 gramów cukru.

Na koniec możemy dodać opcjonalnie kostki lodu i miętę.

Cytryny dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Podgrzewamy 100 mililitrów wody, w której rozpuścimy cukier (powstanie syrop cukrowy). W dużej misce, słoiku lub dzbanku mieszamy ze sobą syrop cukrowy, wyciśnięte cytryny i wodę.

Do mieszaniny wystarczy na sam koniec dodać miętę, kilka plasterków cytryny oraz kostki lodu.

Najlepszy sposób na przechowywanie domowej lemoniady

Gdy lemoniada jest już gotowa, a my nie wypijemy wszystkiego naraz, należy wiedzieć, jak poprawnie przechować napój.

Bardzo praktyczną opcją jest zakup specjalnego słoika z kranikiem. Dzięki temu z łatwością będziemy porcjować lemoniadę, a dodatkowo będzie wyglądać znakomicie, a także zostanie odizolowana od potencjalnego ataku muszek, czy os.

Co ważne, trzeba pamiętać o dobrym schłodzeniu lemoniady. Zbyt długie przechowywanie może spowodować, że się popsuje, a my nie będziemy się czuć dobrze po jej spożyciu.

Lemoniadę w chłodzie możesz przechowywać około 2-3 dni.

Źródło: msn.com

Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka

  • Rośliny chronione w Polsce – co powinieneś wiedzieć?

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: redakcja@domekiogrodek.pl

Weronika DadokAutor

Wydawca

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl

Podobne artykuły

Plama

Porady domowe

Prosty trik z pastą do zębów, który ułatwi ci życie

Czytaj więcej >

Porady domowe

Nietypowe zastosowania ketchupu w domu

Czytaj więcej >
Przypalone żelazko

Porady domowe

Genialny i prosty sposób na przypalone żelazko

Czytaj więcej >
smażenie

Porady domowe

Domowy trik, który zapobiega pryskaniu oleju z patelni

Czytaj więcej >

Porady domowe

Skórka po cytrynie wrzucona do zmywarki ma świetne działanie

Czytaj więcej >
pixabay.com/RitaE

Porady domowe

Jak pozbyć się muszek owocówek? Wystarczy jeden produkt

Czytaj więcej >