Sposób na przechowywanie lemoniady. Będzie dłużej świeża
Przepyszna i orzeźwiająca lemoniada to szczególnie lubiany napój w letnie dni. Nadchodzące upały są idealnym momentem, aby nauczyć się, jak zrobić to pyszne picie i delektować się nim każdego dnia na własnym balkonie. Przyrządzenie to jedno, bardzo ważne jest także przechowywanie lemoniady, aby dłużej pozostała świeża i smakowita.
Gdy nadchodzi letnia pogoda, najchętniej sięgamy po coś, co spowoduje, że zażyjemy choć trochę ochłody. W tym celu oczywiście genialnie sprawdzi się pyszna lemoniada z arbuza, cytryny, czy pomarańczy.
W tym artykule dowiesz się, jak przyrządzić domowy smakołyk, a następnie, w jaki sposób prawidłowo go przechowywać, aby nie tracił smaku i zachował odpowiednią świeżość.
Przygotowanie domowej lemoniady
Przygotowanie domowej lemoniady nie jest wcale takie trudne, z kolei efekty są naprawdę wspaniałe. Warto zatem zapoznać się ze wskazówkami i stworzyć doskonały napój na letni dni.
Tradycyjna lemoniada powstaje z cytryn. Właśnie od tych owoców pochodzi nazwa napoju. Kwaśny smak i lekka słodycz to rewelacyjna kompozycja dla podniebienia.
Do przygotowania lemoniady nie potrzeba wiele składników. Wystarczą: 1 kilogram cytryn, 2 litry wody i 200 gramów cukru.
Na koniec możemy dodać opcjonalnie kostki lodu i miętę.
Cytryny dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Podgrzewamy 100 mililitrów wody, w której rozpuścimy cukier (powstanie syrop cukrowy). W dużej misce, słoiku lub dzbanku mieszamy ze sobą syrop cukrowy, wyciśnięte cytryny i wodę.
Do mieszaniny wystarczy na sam koniec dodać miętę, kilka plasterków cytryny oraz kostki lodu.
Najlepszy sposób na przechowywanie domowej lemoniady
Gdy lemoniada jest już gotowa, a my nie wypijemy wszystkiego naraz, należy wiedzieć, jak poprawnie przechować napój.
Bardzo praktyczną opcją jest zakup specjalnego słoika z kranikiem. Dzięki temu z łatwością będziemy porcjować lemoniadę, a dodatkowo będzie wyglądać znakomicie, a także zostanie odizolowana od potencjalnego ataku muszek, czy os.
Co ważne, trzeba pamiętać o dobrym schłodzeniu lemoniady. Zbyt długie przechowywanie może spowodować, że się popsuje, a my nie będziemy się czuć dobrze po jej spożyciu.
Lemoniadę w chłodzie możesz przechowywać około 2-3 dni.
Źródło: msn.com
Artykuły polecane przez redakcję Domku i Ogródka
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami na temat pielęgnacji ogrodu czy domowych trików, koniecznie napisz do nas na adres: [email protected]