Te grzyby nie nadają się do suszenia. Wiele osób popełnia ogromny błąd
Robi się coraz chłodniej, a to oznacza, że sezon na grzyby powoli się kończy. Pora poszukać sposobu na przechowywanie znalezionych w lesie skarbów. Wiele osób decyduje się na suszenie. Czy to najlepsza opcja?
Zwolennicy suszenia grzybów zauważają, że ten zabieg pozwala zachować najwięcej aromatu. Jednak niektóre okazy się do tego nie nadają.
Jak przechowywać grzyby?
Zebrane w lesie grzyby możemy przechowywać na wiele sposobów. Część osób decyduje się przygotować z nich przetwory. To ciekawy sposób na zachowanie aromatu i pierwotnej struktury grzyba.
Inną opcją jest mrożenie grzybów. Jednak sporo osób zauważa, że po rozmrożeniu tracą one smak i zmieniają konsystencje. Dlatego dużo chętnie suszymy grzyby i przechowujemy w słoiczkach.
Suszenie grzybów to jedna z najlepszych opcji do przechowywania, jednak nie wszystkie okazy się do tego nadają. Sporo osób popełnia też jeden błąd już na etapie obróbki zebranych grzybów.
Nie popełniaj tego błędu w czasie suszenia grzybów
Przed suszeniem grzyby musimy odpowiednio przygotować. Wiele osób błędnie decyduje się umyć zebrane okazy. Niestety może to prowadzić do namnażania się toksyn i powstania pleśni w słoiczku.
Grzyby umyte przed suszeniem dużo gorzej odparowują wodę. Źle wysuszone okazy z czasem mogą zacząć pleśnieć i się psuć. Najlepiej zaraz po ich zebraniu oczyścić je ze ściółki nożykiem lub szczoteczką.
Część okazów w ogóle nie nadaje się do suszenia. Przez ten proces niektóre grzyby mogą tracić walory smakowe. Zwyczajnie lepiej zjeść je od razu po zebraniu. Czy wiesz, jakich grzybów lepiej nie suszyć?
Jakich grzybów nie suszyć?
Do suszenia nie nadają się grzyby blaszkowe. Praktycznie wszystkie tracą swój smak w czasie suszenia i stają się bardzo ciężkostrawne. Dużo lepiej zjeść je od razu po grzybobraniu. Gatunkiem, który zdecydowanie nie nadaje się do tego zabiegu, są kurki.
Kurki po wysuszeniu robią się gorzkie i nie nadają się do zjedzenia. Jeśli znajdziemy je w lesie, lepiej od razu wykorzystać je w czasie gotowania. Wiele osób decyduje się na suszenie kani i maślaków.
Grzyby te po wysuszeniu tracą walory smakowe, gorzknieją i tym samym psują smak przygotowywanych dań. Ponadto maślaki po wysuszeniu stają się ciężkostrawne i mogą być powodem poważnych problemów żołądkowych.
Zobacz też:
- Zespoły muzyczne, które przeszły do historii. Znasz je?
- 500+ na psa i kota. Złóż wniosek, rządowy program już ruszył
- Zrób to przed przymrozkami. Inaczej drzewa zachorują i owoców nie będzie