Róża to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych w Polsce krzewów ozdobnych. Chociaż historia tej rośliny w Europie jest stosunkowo krótka, bo liczy sobie ok. 300 lat, to w tym czasie róża zdążyła podbić nasze serca i zadomowić się w naszych ogrodach na dobre.Te wyjątkowe kwiaty cenimy za słodki, odurzający zapach i spektakularny wygląd. Ale róża ma jeszcze jedną ważną cechę - jest jadalna, a przyrządzane z niej przetwory to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Skosztuj, a nie pożałujesz.
Kto kiedykolwiek próbował samodzielnie stworzyć własne przetwory, wie, ile pracy należy w to włożyć. Wielu z nas po pierwszych próbach stwierdzili, że jest to ich pierwszy i ostatni raz z domowymi powidłami.Nic w tym dziwnego. Stworzenie domowych powideł zajmuje ogrom czasu. Czy jednak ma to sens? Czy poza smakiem można tez nieco zaoszczędzić na przetworach? Tym zajmiemy się w poniższym artykule.