Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia > Z tej rośliny moja babcia robiła najlepszy przetwór. W sklepie nie ma szans taki dostać
Paulina Korzec
Paulina Korzec 02.07.2024 06:20

Z tej rośliny moja babcia robiła najlepszy przetwór. W sklepie nie ma szans taki dostać

Konfitury
Fot. Canva/sestovic

Róża to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych w Polsce krzewów ozdobnych. Chociaż historia tej rośliny w Europie jest stosunkowo krótka, bo liczy sobie ok. 300 lat, to w tym czasie róża zdążyła podbić nasze serca i zadomowić się w naszych ogrodach na dobre.

Te wyjątkowe kwiaty cenimy za słodki, odurzający zapach i spektakularny wygląd. Ale róża ma jeszcze jedną ważną cechę - jest jadalna, a przyrządzane z niej przetwory to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Skosztuj, a nie pożałujesz.

Jak pielęgnować róże?

Róże uprawia się przede wszystkim ze względu na ich walory estetyczne. Faktycznie, kwiatom róży nie sposób odmówić urody. Występują w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach, cudownie pachną i stanowią prawdziwą ozdobę każdego ogrodu.

Nie są przy tym trudne w uprawie i nie mają wygórowanych wymagań, chociaż te mogą się różnić w zależności od odmiany. Na ogół jednak wystarczy żyzna gleba o neutralnym lub lekko kwaśnym odczynie, a także słoneczne stanowisko i umiarkowane podlewanie, by róża pięknie rosła. Warto także nawozić podłoże, stosując kompost, obornik, a nawet… fusy po kawie.

Aby pobudzić róże do wzrostu i wypuszczania nowych pędów kwiatowych, warto również regularnie je przycinać. Nie ominie nas także walka ze szkodnikami, gdyż te krzewy są ogromnym przysmakiem m.in. dla mszyc. Wystarczy jednak stosować domowe opryski, by pozbyć się nieproszonych gości.

Konfitury
Fot. Canva/piotr_malczyk

Róże zdobią ogrody i talerze

Nie każdy wie, że róże nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale też… smakują. Płatki róży i przygotowywane na ich bazie konfitury to prawdziwy, choć nieco zapomniany przysmak.

Niegdyś przetwory z róż były prawdziwym rarytasem przygotowywanym przez babcie. Niezwykły, słodki i kwiatowy smak oraz aromat tych smakołyków dzisiaj wraca do łask. Walory smakowe to jednak nie wszystko. Róża zawiera bowiem wiele cennych substancji odżywczych, w tym witaminy z grupy C, A i B, jest także źródłem minerałów, np. magnezu, potasu, fosforu i wapnia.

Trzeba przy tym pamiętać, że do kwiatów jadalnych o cenionych wartościach kulinarnych zaliczamy tylko wybrane odmiany, takie jak róża francuska, damasceńska, pomaszczona czy stulistna. Często w kuchni wykorzystywana jest także dzika róża - ważne źródło witaminy C i składnik babcinych przetworów.

Przepis na konfiturę różaną

Przepisy na różane przetwory są proste i nie wymagają wielu składników. Aby przygotować konfiturę z róży, wystarczy utrzeć 300 g oczyszczonych płatków kwiatowych z 0,5 kg cukru, a na koniec dodać 20 ml soku z cytryny. Tradycyjnym sposobem przetwory te przyrządza się, ucierając składniki w makutrze, ale także posłużyć się mikserem.

Gotowe przetwory są przepyszne i zdrowe. Stanowią wyborne nadzienie do pączków. Konfiturę różaną można także dodawać do wypieków, np. słodkich tart, babeczek, tortów i ciasteczek, ale także do herbaty.

Konfitury
Fot. Canva/piotr_malczyk

Zobacz także: