Ty wyrzucasz, ja wiosną robię nawóz. Porzeczki uginają się od owoców
Porzeczka należy do najpopularniejszych krzewów owocowych, które uprawiamy w przydomowych ogrodach i na działkach. Owoce porzeczki są zdrowe i pyszne, a przy odpowiedniej pielęgnacji zbierzemy ich pełne kosze.
Aby móc cieszyć się obfitymi polonami tego słodko-kwaśnego owocu, wystarczy dostarczać roślinie niezbędnych składników odżywczych. W tym celu warto wykorzystać domowy nawóz, który każdy może szybko przygotować.
Porzeczka jest dobra na wszystko
Porzeczka to niezwykle uniwersalny owoc, za którym Polacy wręcz przepadają. Jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo witaminy C i cennych składników mineralnych.
Dostępna w różnych odmianach, może być wykorzystywana w kuchni na różne sposoby - jako świeży dodatek do deserów i wypieków, a także jako składnik przetworów, np. konfitur, soków i nalewek.
Porzeczka jest jednak ceniona nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, ale także z uwagi na dość nieskomplikowaną uprawę. Wystarczy jeden prosty trik, dzięki któremu krzewy obficie obrodzą.
Uprawa porzeczki krok po kroku
Rozmnażanie porzeczek możliwe jest we własnym zakresie, np. poprzez uzyskiwanie szczepów z przyciętych pędów, jednak najprościej jest zaopatrzyć się w gotowe sadzonki krzewów, które przenosimy do gruntu wiosną.
Porzeczka, podobnie jak inne krzewy owocowe z rodziny agrestowatych, preferuje słoneczne stanowisko i żyzną glebę, która powinna mieć lekko kwaśny odczyn.
Pielęgnacja porzeczki, tak samo jak w przypadku innych krzewów, oprócz regularnego podlewania i odchwaszczania, polega głównie na przycinaniu pędów. Aby zapewnić sobie obfite zbiory owoców, musimy także dostarczyć roślinie odpowiedni nawóz.
Jaki nawóz do porzeczki?
Aby na krzewie pojawiło się wiele zawiązek kwiatów i owoców, porzeczka potrzebuje fosforu i potasu, a także żelaza i magnezu oraz witamin. Składnikiem bogatym w te minerały jest coś, z czym mamy do czynienia na co dzień, a co często ląduje w śmietniku.
Obierki po ziemniakach, bo o nich mowa, obfitują w cenne składniki dla porzeczek, ale też malin i truskawek. Jak wydobyć z nich te mikroelementy? Wystarczy tylko zalać ten odpad wodą, tak by na jedną część obierek przypadało dziesięć porcji ciepłej wody.
Po odstaniu roztwór odsączamy i gotowym preparatem podlewamy krzewy co 30 dni. To sprawdzony sposób na pyszne owoce i wcielenie idei zero waste w życie.
Zobacz także:
- Maliny to uwielbiają. Zrób przed latem, a zbierzesz wiadra owoców
- Owijają drzewo i nie mają robaczywych śliwek. Trick działa cuda
- Co 2 tygodnie podlej nią rabarbar. Obrodzi jak nigdy