Uwaga na trujące naczynia. W niektórych garnkach lepiej nie gotować
Naczynia, z których korzystamy w kuchni, mogą mieć równie duży wpływ na nasze zdrowie, co składniki samych posiłków. Według ustaleń naukowców istnieją tworzywa wręcz trujące dla ludzkiego organizmu. Lepiej na nie uważać!
Grupa badawcza z University of Southern California w Los Angeles dowiodła, iż w niektórych garnkach czy patelniach znajdują się związki chemiczne mogące zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Z zagrożeniem tym zatem warto się liczyć!
Przyjrzyj się aluminiowym i emaliowanym garnkom
Naczynia emaliowane są bezpieczne do momentu, w którym pojawią się na nich zarysowania. Po odpryśnięciu emalii odsłoni się stalowa blacha, która już dość szybko może ulec korozji. Jej opiłki po przedostaniu się do jedzenia z łatwością zaszkodzą naszemu zdrowiu. Zatem jeśli decydujemy się na zakup emaliowanego garnka, pamiętaj, że im cięższy, tym lepszy. Warto uważać również na naczynia aluminiowe. Gdy połączymy w nich wysoką temperaturę z kwaśnymi lub bardzo słonymi potrawami, możemy doprowadzić do wżerów na powierzchni aluminium. W ten sposób uwolnimy glin, który jest już bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Może on odkładać się w wątrobie i doprowadzić do jej niewydolności.
Uważaj na zarysowaną patelnię
Jeśli w naszej kuchni znajduje się zarysowana teflonowa patelnia, powinniśmy ją jak najszybciej wyrzucić! Według grupy badawczej Environmental Working Group opary uszkodzonych naczyń teflonowych potrafią zabić ptaki w klatce! Wszystko przez toksyczne chemikalia, które są niezwykle szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi. Potrafią zwiększyć możliwość występowania zawałów serca, udarów czy raka.
Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:
1. Katarzyna Dowbor płakała na planie. Co się stało?
2. Co najbardziej szkodzi astmatykom w domu? Kilka ważnych informacji
3. Nie wyrzucaj nasion papryki, można wykorzystać je w świetny sposób
Źródło: kobieta.interia.pl