Wykorzystaj ten odpad do mycia naczyń. Usuniesz osad z kubków i przywrócisz kieliszkom blask
Lśniące kieliszki bez smug i idealnie czyste szklanki, jak zaraz po zakupach często ciężko uzyskać. Niezależnie od tego, jak długo polerujemy szkło, czy używamy najlepszych nabłyszczaczy. Nawet to może nie dawać zadowalających efektów.
Kieliszki i szklanki bez smug sprawiają, że naczynia dużo lepiej prezentują się na stole. Jednak jak uzyskać taki efekt? Szkło będzie lśnić, jeśli zastosujesz jeden prosty trik.
Skąd bierze się osad na szklanych i kieliszkach?
Lśniące naczynia z czasem robią się matowe. Niezależnie od tego, czy myjemy szklanki i kieliszki ręcznie, czy korzystamy ze zmywarki. Ten problem pojawia się naprawdę często. Jednak skąd bierze się osad?
Osad na szklanych i kieliszkach to nic innego jak kamień. Białe zacieki szczególnie widoczne są na przeźroczystych naczyniach. Na co dzień nie są aż takim problemem, inaczej sytuacja wygląda, kiedy odwiedzają nas goście.
Zacieków na szklankach i osadu na kieliszkach próbujemy pozbyć się, myjąc naczynia kilka razy i dokładnie polerując. Jednak jest inny, dużo prostszy sposób. Sprawdzi się, nawet na trudne zabrudzenia.
Jak pozbyć się osadu i zacieków z naczyń?
Zacieki i osad na naczyniach sprawiają, że nakryty stół wygląda gorzej. Z samych kieliszków i szklanek korzystamy z mniejszą przyjemnością. Jednak, jak szybko i skutecznie pozbyć się nalotu na naczyniach?
Sprzymierzeńcem w walce o lśniące kieliszki i szklanki będą owoce, które właśnie teraz znajdziemy w sklepach. Są niemalże symbolem Bożego Narodzenia. Chodzi o cytrusy, a dokładniej mandarynki.
Skórki z mandarynek mają niezwykłe właściwości, które pomogą przygotować szklanki i kieliszki na wizytę gości. Będą niezastąpione i usuną osady oraz zacieki z naczyń. Jak dokładnie ich użyć?
Tak pozbędziesz się osadu z naczyń
Skórki z pomarańczy i mandarynek idealnie sprawdzą się do usunięcia osadu z naczyń. Wystarczy napełnić zlew wodą i wrzucić do niego sporo skórek z cytrusów. W tak przygotowanej wodzie umieszczamy szklanki i kieliszki.
Naczynia muszą namacza się w wodzie przez co najmniej 20 minut. Po tym czasie możemy wyjąć je i dokładnie opłukać wodą. Po nieestetycznych zaciekach i osadzie nie zostanie nic, a my możemy cieszyć się lśniącymi naczyniami.
Zobacz także:
- Mieszam z wodą i czyszczę kabinę prysznicową. Działa lepiej niż ocet i żrąca chemia
- Wrzuć do piekarnika i włącz. Po brudzie nie będzie śladu
- Jak dobrze znasz bożonarodzeniowe zwyczaje? TYLKO nieliczni zdobywają 10 na 10 punktów