Wystarczy 1 rzecz, żeby każda główka czosnku rosła ogromna i aromatyczna, jak nigdy dotąd
Czosnek szczególnie doceniamy zimą. Te niezwykłe cebulki mają właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Decydując się na uprawę warzywa we własnym ogródku, mamy aromatyczne główki na wyciągnięcie ręki. Ściółkowanie czosnku zapewnia nam obfite plony każdego roku.
Jakie warunki sprawią, że główki czosnku będą ogromne?
Czosnek najlepiej rośnie w luźnej i wilgotnej ziemi, natomiast najgorzej radzi sobie w ziemi ciężkiej, na której szybko pojawia się skorupa. W takiej sytuacji aromatyczne i ogromne warzywa zapewni nam właśnie ściółkowanie czosnku.
Ściółkowanie czosnku jest niezbędne. Przed sadzeniem warto dodać również do gleby organiczne nawozy, które sprawią, że warzywo pięknie nam urośnie. Czosnek ma płytki system korzeniowy, dlatego nawóz dostarczamy blisko korzeni. Warto zadbać również o odpowiednie pH gleby, najlepiej o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym.
Jeśli chcemy, żeby główka czosnku była okazała, musimy również wybrać odpowiednie miejsce. Czosnek lubi słońce, dlatego najlepiej sprawdzą się słoneczne stanowiska. W półcieniu również dobrze sobie poradzi, jednak główki nie będą tak duże i aromatyczne.
Aromatyczna główka czosnku dzięki ściółce ze słomy
Czosnek najlepiej rośnie w glebach luźnych, próchnicznych i wilgotnych, bogatych w składniki odżywcze. Dzięki odpowiednim warunkom główki będą ogromne i aromatyczne . Ząbki najlepiej sadzić około 7 cm od siebie, w rzędach oddalonych na 20-25 cm.
Jeśli nie mamy odpowiednich warunków w swoim ogrodzie, duże i aromatyczne główki zapewni nam ściółka ze słomy. Ściółkowanie słomą tworzy swoisty mikroklimat wokół rośliny. Warstwa słomy działa jako izolator termiczny, który utrzymuje równomierną temperaturę w glebie. Zapobiega także wysychaniu gleby i powstawaniu niekorzystnej dla czosnku skorupy.
Po zasadzeniu czosnku musimy rozluźnić glebę między rzędami i położyć na nią ściółkę ze słomy o grubości około 2-3 cm. Słoma powinna pokrywać glebę równomiernie i tworzyć barierę ochronną. Taka ściółka ochroni glebę, kiedy temperatura wzrośnie i zapewni nam ogromne i aromatyczne główki czosnku.
Kiedy sadzić czosnek, żeby zebrać obfite plony?
Czosnek możemy sadzić wiosną i jesienią. Sadzenie jesienią sprawdzi się lepiej, ponieważ większość odmian uprawianych w Polsce sadzi się o tej porze roku. Czosnek posadzony jesienią ukorzeni się w zimie, a wiosną szybciej będziemy cieszyć się pysznymi cebulkami.
Czosnek sadzony wiosną zbieramy później. Często jest narażony na wysokie temperatury i suchą glebę, które nie sprzyjają dużym i aromatycznym główką. W takiej sytuacji ratunkiem będzie właśnie ściółkowanie gleby. Ten sposób działa za każdym razem.