Zimą dodaję do porannej kawy. Wzmacniam odporność i koncentrację
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Zimą koniecznie dodaj do niej przyprawę, która nie tylko wzmocni smak i aromat. Dzięki niej będziesz miał więcej energii z samego rana, poprawisz pamięć, koncentrację, a także wzmocnisz odporność.
Przyprawa wykazuje również wiele innych, cennych dla organizmu właściwości. Zimą codziennie dodaję ją do kawy i gorąco ją polecam. Efekty widać niemal od razu.
Zimowa kawa ma wiele cennych właściwości
Kawa czarna, z cukrem, mlekiem krowim, sojowym. Z bitą śmietaną, przyprawami, piankami. Robusta, arabica. Aromatyczny napój możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Warto wzmocnić go jednak odrobinę, aby poprawić ogólny stan zdrowia.
O ile latem chętnie wybieramy kawę mrożoną, latte lub espresso, tak zimą stawiamy na bardziej korzenne, rozgrzewające wersje. Niektórzy do kawy dodają cynamon, inni kakao, jeszcze inni cukier z wanilią.
Ja postawiłam na przyprawę, która rozgrzewa i doskonale podkręca smak. Wzmacnia odporność i koncentrację, co jest niezwykle ważne o tej porze roku. Przyprawa wykazuje również pozytywny wpływ na cały organizm.
Najlepszy dodatek do kawy
Do porannej kawy dodaję szczyptę mielonego kardamonu. Przyprawa nie tylko wzmacnia smak i aromat. Jest niezwykle cenna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Związki aktywne zawarte w kardamonie działają pobudzająco i zwiększają produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia. Badania wykazały, że wspomagają w walce z depresją i gorszym samopoczuciem, co jest szczególnie istotne o tej porze roku, kiedy szybko robi się ciemno.
Kardamon działa również na nasz układ nerwowy. Przede wszystkim wzmacnia koncentrację, pamięć i zdolności poznawcze.
Przyprawa wzmacnia również naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą, jeśli zachorujemy. Łagodzi kaszel i stany zapalne. To jednak nie wszystkie zalety kardamonu.
Kardamon. Przyprawa o wielu cennych właściwościach
Badania wykazały, że kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jest doskonałą przyprawą dla cukrzyków, ponieważ obniża poziom cukru, a także zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.
Kardamon przyspiesza również metabolizm, co przyczynia się do redukcji nadprogramowych kilogramów. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.
Przyprawa usprawnia funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Zapobiega wzdęciom, zatwardzeniom, łagodzi zgagę i stany zapalne. Jak widzisz, kardamon ma wiele cennych właściwości. Warto więc z nich korzystać!
Zobacz także:
- Świeże boczniaki jem przez cały rok. Uprawa w domu jest dziecinnie prosta
- Zapomnij o wyrzucaniu skórki mandarynki. Nie zdajesz sobie nawet sprawy, jak jest cenna
- Zmieszaj te dwa składniki i zapomnij o przykrym problemie. Ten patent wykorzystywały nawet nasze babcie