Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Zrób w czerwcu. Tak moja babcia zagęszcza petunie
Kamil Świętek
Kamil Świętek 12.06.2024 17:47

Zrób w czerwcu. Tak moja babcia zagęszcza petunie

Petunie
Fot. Shutter/Manfred Ruckszio

Petunie to popularne kwiaty balkonowe i ogrodowe. Chociaż goszczą one w domu i ogrodzie wielu Polaków, mało kto wie, jak należy je pielęgnować.

Uschnięte kwiaty, marne kwiatostany i wymówki w stylu: „Nie mam ręki do kwiatów” to tylko mrzonka. Zobaczcie, jak zagęścić petunie i cieszcie się wspaniałymi kwiatami w każdym sezonie. To ważne, aby przeprowadzić ten zabieg już w czerwcu.

Jak zagęścić petunie?

W celu zagęszczenia petunii należy przeprowadzić w czerwcu zabieg ich uszczykiwania. Polega on na ręcznym usuwaniu końcówek pędów roślin. Wystarczy odłamać końcówki pędów z kilkoma liśćmi.

Chociaż wydawałoby się, że uszkadzamy przez to roślinę, w rzeczywistości pobudzamy ją tym do wzrostu, a w zasadzie do produkcji nowych pędów.

Skrupulatne przeprowadzenie tego zabiegu na każdym pędzie sprawi, że petunia zacznie przybierać bardziej zwartą formę, jakby chciała „zagęścić” swoje pędy.

Petunie 2.jpg
Fot. Canva/atm2003, Getty Images

Dlaczego warto wiedzieć jak zagęścić petunie?

Uszczkiwanie petunii daje nam coś więcej, niż wiedzę, jak zagęścić petunie. Uszczykiwanie wspomaga rozrost rośliny i umożliwia nam usunięcie uszkodzonych, obumarłych części roślin, dzięki czemu roślina przekieruje więcej energii w rozwój kwiatów.

Petunie możemy uszczykiwać wiosną (około maja) i na lato (między czerwcem a lipcem). W zasadzie należy proces ten powtarzać przez cały sezon co 2-3 tygodni aż do pierwszych przymrozków. Nie obawiajcie się przycinania. To tylko wzmacnia roślinę, która szybko regeneruje się po tym zabiegu.

W jaki sposób uszczykiwać petunie?

Skoro wiecie już, jak zagęścić petunie, warto zastanowić się, jak należy to robić poprawnie. Przede wszystkim wykorzystajcie do tego ręce, a nie ostre narzędzia. Dzięki temu będziecie mieli pewność, że nie uszkodzicie przypadkowo sąsiednich pędów ani też trzonu rośliny.

Wystarczy, że ściśniecie kciukiem i palcem wskazującym łodygę poniżej kwiatu, a następnie odłamiecie kawałek pędu. Początkowo wydaje się to skomplikowane, ale szybko dojdziecie w tym do wprawy.

Przy okazji uszczykiwania petunii usuńcie wszelkie suche pędy i zwiędłe kwiaty. Dzięki temu roślina skupi się na odżywieniu wyłącznie najdorodniejszych pędów.

Petunie 3.jpg
Fot. Canva/atm2003, Getty Images

ZOBACZ TAKŻE:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10