Najlepsza odmiana pora. Jego łodygi są wyjątkowo smaczne
Tę odmianę pora powinien mieć w swoim warzywniku każdy ogrodnik. Warzywo jest niezwykle smaczne. Wyróżnia je jednak przede wszystkim nieco inny wygląd i odporność na choroby. Ten por jest niezniszczalny.
Jak i kiedy przygotować rozsadę? Kiedy sadzić pora do gruntu? Jak przygotować grządkę? Na te pytania odpowiemy w poniższym artykule.
Ta odmiana została wielokrotnie nagrodzona
Por jest przepysznym i bardzo uniwersalnym warzywem. Dodamy go do sałatek i dań głównych, a także ugotujemy zdrową i pożywną zupę. Jeśli chcesz długo cieszyć się smakiem porów, koniecznie posadź w ogródku odmianę Juhas.
Por Juhas cechuje nie tylko niezwykły smak i aromat. Gatunek ten jest także odporny na choroby, dlatego też jest tak ceniony i często uprawiany. Por ten nie ma wyraźnego zgrubenia cebulowego. Ma za to długą, białą łodygę i szerokie liście pokryte woskowym nalotem.
Por Juhas doskonale rośnie na glebie żyznej, bogatej w wartości odżywcze. Jeśli więc jesienią nie rozłożyłeś na grządkach obornika, przed przesadzeniem sadzonek do gruntu zastosuj nawóz azotowy. Azot stymuluje wzrost warzyw, owoców i kwiatów, jest absolutnie niezbędny w ogrodzie.
Jak wysiewać por Juhas?
Rozsadę pora Juhas przygotuj już na przedwiośniu, a więc na początku marca. Potrzebna Ci będzie lekka, przepuszczalna i żyzna gleba i nasiona. Nasiona posadź na głębokość 1 cm. Przykryj ziemią i podlej.
Rozsadę pozostaw w ciepłym miejscu. Po około 10 dniach nasiona powinny wykiełkować. Pamiętaj, że sadzonki muszą być regularnie podlewane, a ziemia wilgotna. Druga połowa maja to idealny moment na przesadzenie do gruntu.
Wybierz idealne miejsce w warzywniku
Przed majowym sadzeniem pora Juhas, koniecznie spulchnij i użyźnij glebę na grządce. Pozbądź się także chwastów. Odchwaszczanie warto także przeprowadzać regularnie, gdy warzywa są już w gruncie. W ten sposób zwiększymy swoje zbiory. Chwasty zabierają bowiem cenne wartości odżywcze i ograniczają dostęp do promieni słonecznych.
Por Juhas doskonale rośnie w miejscu, gdzie w poprzednim roku rosły ogórki lub kapusta. Zadbaj o to, by grządka była stale wilgotna, a por miał dostęp do światła. W ten sposób szybko zbierzesz przepyszne warzywo, które jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.
Zobacz także:
- Zabezpiecz ogród przed chwastami. Wiosną i latem będzie spokój
- Jak chronić czereśnie przed szpakami?
- Wiosną robię 1 rzecz. Fasolkę mam wcześniej, niż na straganach