Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Aktualności > Najlepsza odmiana pora. Jego łodygi są wyjątkowo smaczne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.03.2024 16:47

Najlepsza odmiana pora. Jego łodygi są wyjątkowo smaczne

por
Fot. shutter/La Huertina De Toni

Tę odmianę pora powinien mieć w swoim warzywniku każdy ogrodnik. Warzywo jest niezwykle smaczne. Wyróżnia je jednak przede wszystkim nieco inny wygląd i odporność na choroby. Ten por jest niezniszczalny.

Jak i kiedy przygotować rozsadę? Kiedy sadzić pora do gruntu? Jak przygotować grządkę? Na te pytania odpowiemy w poniższym artykule.

Ta odmiana została wielokrotnie nagrodzona

Por jest przepysznym i bardzo uniwersalnym warzywem. Dodamy go do sałatek i dań głównych, a także ugotujemy zdrową i pożywną zupę. Jeśli chcesz długo cieszyć się smakiem porów, koniecznie posadź w ogródku odmianę Juhas.

Por Juhas cechuje nie tylko niezwykły smak i aromat. Gatunek ten jest także odporny na choroby, dlatego też jest tak ceniony i często uprawiany. Por ten nie ma wyraźnego zgrubenia cebulowego. Ma za to długą, białą łodygę i szerokie liście pokryte woskowym nalotem. 

Por Juhas doskonale rośnie na glebie żyznej, bogatej w wartości odżywcze. Jeśli więc jesienią nie rozłożyłeś na grządkach obornika, przed przesadzeniem sadzonek do gruntu zastosuj nawóz azotowy. Azot stymuluje wzrost warzyw, owoców i kwiatów, jest absolutnie niezbędny w ogrodzie. 

por.jpg
canva/margouliaphotos

Jak wysiewać por Juhas?

Rozsadę pora Juhas przygotuj już na przedwiośniu, a więc na początku marca. Potrzebna Ci będzie lekka, przepuszczalna i żyzna gleba i nasiona. Nasiona posadź na głębokość 1 cm. Przykryj ziemią i podlej. 

Rozsadę pozostaw w ciepłym miejscu. Po około 10 dniach nasiona powinny wykiełkować. Pamiętaj, że sadzonki muszą być regularnie podlewane, a ziemia wilgotna. Druga połowa maja to idealny moment na przesadzenie do gruntu. 

Wybierz idealne miejsce w warzywniku

Przed majowym sadzeniem pora Juhas, koniecznie spulchnij i użyźnij glebę na grządce. Pozbądź się także chwastów. Odchwaszczanie warto także przeprowadzać regularnie, gdy warzywa są już w gruncie. W ten sposób zwiększymy swoje zbiory. Chwasty zabierają bowiem cenne wartości odżywcze i ograniczają dostęp do promieni słonecznych.

Por Juhas doskonale rośnie w miejscu, gdzie w poprzednim roku rosły ogórki lub kapusta. Zadbaj o to, by grządka była stale wilgotna, a por miał dostęp do światła. W ten sposób szybko zbierzesz przepyszne warzywo, które jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.

por.jpg
canva/meteo021

Zobacz także:

Tagi: Warzywa uprawy
Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10