Wiosną robię 1 rzecz. Fasolkę mam wcześniej, niż na straganach
Fasolka szparagowa jest niezwykle prosta w uprawie. Wystarczy niewiele, by już niedługo cieszyć się smakiem przepysznych strączków. Nie czekaj więc do kwietnia, czy maja. Jeśli odpowiednio przygotujesz rozsadę, fasolkę zbierzesz wcześniej, niż kupisz na straganach.
W pielęgnacji sadzonek kluczowe jest odpowiednie podlewanie i zapewnienie im odpowiedniego stanowiska. Młoda fasolka będzie odporna na mrozy i choroby i będzie miała mocny system korzeniowy.
Wymagania glebowe fasolki szparagowej
Wiele osób przygotowuje rozsadę fasolki szparagowej dopiero w kwietniu lub maju, by po kilku tygodniach przesadzić je do gruntu. Ja przygotowuję je już w marcu, by sadzonki były większe i bardziej odporne na choroby i zmiany temperatur.
Przed przesadzeniem fasolki do gruntu warto również zadbać o odpowiednie stanowisko. Gleba musi być lekka i przepuszczalna. Ważne, by była żyzna i bogata w próchnicę. Powinna mieć lekko kwaśny odczyn pH lub zbliżony do obojętnego.
Latem fasolkę podlewam raz na 3-4 dni. W okresie wzrostu dostarczam jej także azot, potas i fosfor. Nie kupuję gotowych preparatów. Wykorzystuję skórki bananów. Przygotowuję je tak, jak nawóz do kwiatów doniczkowych, w tym storczyków.
Przygotuj rozsadę fasolki
Przygotuj wyższe doniczki do rozsady. Do każdej wsyp ziemię, a następnie zrób wgłębienia na nasiona na głębokość 3-5 cm. Do jednej doniczki wsadź po jednym nasionie fasolki szparagowej, wgłębieniem w dół i przysyp ziemią.
Następnie podlej obficie odstaną wodą i postaw na parapecie w ciepłym pomieszczeniu tak, by rośliny miały dostęp do rozproszonych promieni słonecznych. Podlewaj regularnie, by ziemia była wilgotna. Po około 30 dniach pojawią się sadzonki.
Do podlewania warto wykorzystać skrzyp polny. Napar ten zawiera krzemionkę, która wzmacnia korzenie, stymuluje wzrost i sprawia, że fasolka jest bardziej odporna na choroby wywołane przez grzyby. Podlewaj sadzonki naparem, a szybko zauważysz efekty.
Zahartuj sadzonki fasolki
Gdy sadzonki zrobią się większe, a na zewnątrz nie będzie przymrozków, możesz zacząć je hartować przed posadzeniem do gruntu. Hartowanie rozpocznij dwa tygodnie przed przesadzeniem. Na początku uchyl jedynie okno na kilka minut i stopniowo wydłużaj czas hartowania.
Sadzonki, po wcześniejszym przygotowaniu, warto wynosić w osłonięte od wiatru miejsce w ogrodzie na cały dzień. Fasolkę sadzimy do gruntu po 15 maja lub wcześniej, gdy nie ma już ryzyka nocnych przymrozków.
Przygotowanie rozsady, odpowiednie podlewanie i hartowanie to najważniejsze etapy uprawy fasolki szparagowej w ogródku. Dzięki tym zabiegom zagwarantujemy sobie obfite plony każdego roku.
Zobacz także:
- Zrób to już teraz. Seler korzeniowy będzie wielkości dyni
- Wbija to w łodygi. Jego pomidory od lat nie chorują
- W marcu zadbaj o truskawki. Latem zbierzesz pełne kosze owoców