1 z najzdrowszych owoców świata rośnie właśnie w Polsce. Na zimę robię z niego prawdziwy przysmak
Nazywany „cytryną północy" rokitnik ma niezwykłe właściwości. Zawiera 190 substancji odżywczych i wykorzystywany jest w kosmetyce. Z jego dobrodziejstw możemy skorzystać także w kuchni.
Rokitnik ma 10 razy więcej witaminy C niż znana i uwielbiana przez wszystkich cytryna. To czyni owoc idealną opcją na zimę. Rośnie w Polsce, a ja robię z niego sok, który świetnie sprawdzi się na odporność.
Jakie właściwości ma rokitnik?
Nazwa „cytryna północy” wzięła się przede wszystkim z zawartej w owocu witamin C, która kojarzy się właśnie z cytryną. Jednak to nie jedyna substancja, dla której warto sięgać po rokitnik.
Regularne jedzenie rokitnika może wzmocnić naszą odporność. Będzie ciekawą propozycją na zimę. Zawiera witaminy A, K, E i B. Poza tym w owocu znajdziemy żelazo, miedź, mangan i selen.
Rokitnik może pomóc nam, jeśli mamy problem z pracą jelit. Zawiera sporo błonnika. Jak możemy wykorzystać go w kuchni? Dodaję go do herbaty, jednak na zimę wolę przygotować sok z rokitnika.
Jak zrobić sok z rokitnika?
Owoce rokitnika możemy jeść na surowo. Roślinę warto zasadzić we własnym ogrodzie i korzystać z niezwykłych właściwości owoców. Idealną propozycją na wzmocnienie odporności jesienią i zimą jest sok z rokitnika. Jak go zrobić?
Do przygotowania soku z rokitnika będziemy potrzebować 1 kg owoców i 1 kg cukru. Owoce dobrze myjemy, a następnie zasypujemy cukrem. Całość odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie rokitnik puści sok, który przelewamy do garnka i gotujemy przez 30 min.
Tak przygotowany sok przelewamy przez sitko do butelek. Następnie sok z rokitnika pasteryzujemy przez 15 min. Idealnie sprawdzi się zimą jako dodatek do herbaty lub zwykłej wody. Co jeszcze możemy zrobić z owoców?
Jak jeszcze wykorzystać rokitnik w kuchni?
Z rokitnika możemy przygotować też sałatkę. Będzie idealną i pełną witamin propozycją na jesienne i zimowe wieczory. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 2 jabłka, sałatę rzymską, szklankę owoców rokitnika, garść orzechów włoskich, cytrynę i 2 łyżki miodu.
Umytą i rozdrobnioną sałatę umieszczamy na talerzu. Jabłka kroimy w plastry, wcześniej usuwając gniazda nasienne. Przekładamy na talerz wraz z owocami rokitnika. Orzechy włoskie prażymy na patelni i posypujemy nimi naszą sałatkę.
Na koniec wystarczy przygotować dressing z soku z cytryny, miodu i szczypty soli. Polewamy nim sałatkę, która wzmocni naszą odporność i pomoże uzupełnić niedobory witamin.
Zobacz też:
- Te rzeczy z lat 90. były w każdym domu. Rozpoznasz je wszystkie? [QUIZ]
- Przyciąga pomyślność i pieniądze. Wystarczy, że postawisz ją dokładnie w tym miejscu
- Dodajesz je do ciast, ja robię z nich herbatę. Od lat nie miałam nawet kataru